Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll Romankoll

Kom så läser jag för dig en stund!

carolina-top

När jag fyllde år i höstas önskade jag mig två saker av min familj. Det ena var någon lite lyxigare body butter-variant från Body Shop som hette något i stil med med ”Hawaii-luktar-gott-och-belöna-dig-själv-efter-jobbig-dag”. Det andra var den nya illustrerade utgåvan av Harry Potter och De vises sten. Jag fick båda sakerna. (Bra det, annars hade jag rymt hemifrån.) Hawaiigrejset var mysigt att bestryka sig med – men ännu mysigare var det att få sätta sig i soffan med Harry Potter, bilder och två tonåringar på varsin sida om mig, bänkade för högläsningsstund.

De gillar nämligen det där med högläsning, mina barn, precis lika mycket som jag älskar att läsa högt för dem. Tyvärr, tyvärr, tyvärr är det nu så senaste året att vi inte längre läser högt varje kväll eftersom de 1. har för många läxor och 2. jag somnar före dem… Men annars har vi faktiskt haft högläsning varje, varje kväll i hela deras liv till förra året. Och nu var det liksom en del av födelsedagspresenten att de åter tog sig tid ett antal kvällar att ge mig min högläsningsstund.

(hur gamla de är nu? de fyller snart 15 respektive 17)

Om högläsning har jag skrivit mängder och åter mängder, och skulle kunna skriva lika mycket till. Jag har också pratat mig hes om hur bra och mysigt det är med högläsning: på föräldramöten, med föräldrar i biblioteket, med vänner, med lärare… Det finns så många fördelar med högläsande – men som det möjligen framgår av mitt födelsedagsfirande ovan så är kärnan i det åtminstone för mig att det är så roligt. Och mysigt. Och fantastiskt. Och underbart. Och…

Så vi ägnar hela den här Kulturkollo-veckan åt det bästa jag vet: högläsning. För små barn, stora barn och riktigt stora barn som kallar sig vuxna. Och när vi ändå håller på så passar vi på att skriva om barnböcker också – kanske särskilt sådana som passar för högläsning? Vi får se vad veckan bjuder på – sätt dig ned i soffan och häng med!

 

Bild: Reading av ThomasLife (CC BY-ND 2.0)

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

2 svar på ”Kom så läser jag för dig en stund!”

Stängt för kommentering.