Kategorier
Barnbokskoll Romankoll

En pingvin i klassikerhyllan

linje-viktoria

När jag tänker på bokomslag så finns det en helig ko som poppar upp före alla andra. Det går liksom inte att komma runt jätten Penguin. Som lyckats med det omöjliga, nämligen att ta de enklast möjliglady Susana omslag man kan tänka sig och skapa KULT. För det får man väl ändå säga att de har? Hand upp alla som har en av de där supersnygga kaffemuggarna hemma med en boktital och orange eller gröna eller lila bårder? Jag har det definitivt. Och skulle gärna ha fler. Kanske även att någon sitter på en tjusig solstol eller har införskaffat en termos eller kanske en resetag i samma ursnygga mönster?

Men vad vet man om Penguin Books i övrigt? Att de gör billiga pocketböcker på engelska, mestadels klassiker? Jo, men man brukar faktiskt till och med påstå att Penguin var de som mer eller mindre faktiskt skapade pocketboken. Förlaget startade 1935 och firade alltså 80-årsjubileum förra året. För några år sedan slogs de dock ihop med Random House till förlagsgruppen Penguin Random House och blev därmed störst i världen.

Det är svårt att tänka att de första 10 böckerna bara kostade 6 shilling. Numera är de ju visserligen billiga men ändå betydligt dyrare. Tänk att fylla en hel bokhylla med bara ursnygga gamla rariteter… Vilken dröm… Jag har faktiskt inte kollat men gissar att de första utgåvorna numera går för betydligt större summor än de ursprungligen gjorde. Många samlar ju på gamla Penguinutgåvor. Något som är lätt att förstå med tanke på hur ikoniska omslagen har blivit. Mina första egna engelska böcker, som jag köpteAlice själv på min första egna resa till London, även de var naturligtvis Penguin och kostade bara någon tia styck. Fast de hade helt andra omslag. För även om det är den lille pingvinen som blivit känd så har de ju publicerat mängder av böcker med helt andra omslag också. Mina var ändå snygga som få med reproduktioner av gamla konstverk på utsidan. Man satsar fortfarande på snygga omslag men de är lika olika varandra som på vilket annat bokförlag som helst.Dorian Grey

När det gäller klassiker har man dock valt att fortsätta på det sparsmakade och klassiska utseendena. I pocket finns t ex den snygga samlingen ”Little Black Classics” som bara är enkelt svart och vit. Deras English Library har fått många bloggare att dreggla och slå knut på sig själv för att utöka samlingen. Flera av dm hoppar nog upp på min ”Snyggast-lista” i alla fall. Jag menar, bara KOLLA på Dorian Grays Porträtt eller detta med Alice i underlandet. Den senare är dock utgiven i inbunden variant för Penguin har sedan starten breddat sin utgivning. Numera ger man ju även ut inbundet och barnböcker via Ladybird och Puffin Books.

Har ni några favoriter Penguins utgivning? Kanske till och med någon här som samlar på Penguinutgåvor?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

3 svar på ”En pingvin i klassikerhyllan”

Alltså, hur KAN man tycka att det är så snyggt med orange och vitt och svart text och inget mer? Ändå gör jag ju det. Och uppenbarligen mängder av andra också!

Stängt för kommentering.