Kategorier
Romankoll

All denna chick-lit som aldrig översätts

Lotta
Jorden runt kan handla om att upptäcka nya länder, men det kan också handla om att läsa på andra språk och den vägen upptäcka nya författare. Att till exempel läsa på engelska och hitta nya favoriter.

Det finns så mycket bra chick-lit där ute som aldrig översätts till svenska. Vi får dras med Sheila O’Flanagan, Jane Green, Cecelia Ahern och Sophie Kinsellas Madeleine Wickham bottenskrap. Inte konstigt att folk avfärdar genren om det är allt de prövat på. Nu i höst kom dock en ljuspunkt i översättningsmörkret med Mhairi McFarlanes You Had Me At Hello som är en smart och fräsch, och modern, chick-lit av allra bästa sort. (Med reservation för att jag inte läst den svenska översättningen, jag håller tummarna för att den håller!)

Gillar man chick-lit så ska man absolut lyfta blicken. Testa att läsa på engelska även om du inte känner dig så säker på språket. Det är inte direkt högakademisk litteratur. Att klicka hem en e-bok brukar kosta runt femtiolappen, så jag tycker absolut att du kan prova.

Här kommer tio chick-lit favoriter som inte finns översatta till svenska.

 1. From Notting Hill With Love Actually…Ali McNamara
  En oemotståndlig och charmig historia om romantikern Scarlett som önskar att livet var lite mer som på film. Lyckliga slut, hitta den rätte, och allt det där. Det är ett skamlöst frossande i filmreferenser, romantiskt, roligt och galet underhållande. Bättre är att det finns en fortsättning och i dagarna kommer även en tredje uppföljare.
 2. Breakfast At Darcy’sAli McNamara
  När jag ändå är inne på Ali McNamara så måste jag också tipsa om Breakfast at Darcy’s som är helt annorlunda från Scarlett-böckerna. Här handlar det om Darcy som får ärva en karg och vindpinad, nästan helt öde, liten irländsk ö, som kräver en hel del innan arvet kan bli hennes. Härliga miljöer och härliga karaktärer.
 3. The Best Thing That Never Happened To Me – Laura Tait och Jimmy Rice
  En fyndig och välskriven historia om Holly och Alex och första kärleken en andra gång. Hög nostalgifaktor och massor med 90-talsreferenser.
 4. You’re The One That I (Don´t) WantAlexandra Potter
  Jag gillar egentligen alla Potters böcker, hon har skrivit ett tiotal, men om jag ska välja en favorit så är det denna. Just den här handlar om Lucy och Nate, en kyss i Venedig och en legend som länkar samman dem för evigt. Eller kanske det snarare är en förbannelse. Det är charmigt, roligt, och med ett stänk av magi, liksom alla Potters böcker.
 5. This Is A Love Story (but not every story is the same)Jessica Thompson
  En annorlunda kärlekshistoria om Nick och Sienna som möts på tunnelbanan, blir förälskade men vågar inte säga något, blir bästa vänner, och vågar ännu mindre säga något. Det är sött och det är salt, det är bitterljuvt, det är frustrerande, och det är fint.
 6. Never Google Heartbreak – Emma Garcia
  Det här handlar om Viv som blir dumpad av Rob, startar en självhjälpssajt för att laga sitt brustna hjärta, samtidigt som hon desperat försöker vinna honom tillbaka. Smart humor och väldigt rolig.
 7. Married By Christmas – Scarlett Bailey
  Jul i New York och bröllop i New York är svårt att motstå. Det här är en charmig och mysig historia med härliga karaktärer.
 8. Saving Grace – Ciara Geraghty
  Irländsk chick-lit brukar hålla hög klass, och Ciara Geraghty vet vad hon pysslar med. Här handlar det om Grace som ställer till det för sig när hon hamnar i en säng där hon inte borde hamna.  Allvar och svärta i botten, men  underhållande och rolig. Och sköna karaktärer, framför allt Grace.
 9. The One I LoveAnna McPartlin
  Ännu en irländsk författare som vet hur man skriver chick-lit. Det här är en berättelse om några främlingar som möts av en slump i en hiss och förenas i sökandet efter en försvunnen kvinna.  Det handlar om vänskap, relationer, familjeband, det är mycket svärta och tunga ämnen, men det finns också humor och lättsamma inslag.
 10. It Had To Be You – Ellie Adams
  Det här är en modern och kul historia med vibbar av både Bridget Jones och Mr. Darcy. Fast här heter de Lizzy och Elliott. Dialogen är rapp, persongalleriet är starkt, och det är väldigt mycket alkohol inblandat.

Foto: Libby reading av Loren Kerns (CC BY 2.0)

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

18 svar på ”All denna chick-lit som aldrig översätts”

Ja det är hon! Jag tror dock att jag blivit lite mättad efter att ha plöjt alla hennes böcker på två år typ.

Åh, vilken bra lista – tack Lotta! Jag har inte läst en enda (tror jag) men blir sugen på att läsa precis allihop. *skriver och skriver i min vill-läsa-lista*

Chick lit är ofta skriven på ett enkelt sätt, vilket inte alls gör dem sämre på något sätt men jag tror att just den genren kan vara en bra inkörsport för dem som inte är vana att läsa på engelska. Och man behöver ju inte köpa, gå till närmaste bibliotek och se vilka böcker de har på engelska!

Och finns de inte på biblioteket så köper de gärna in, vi bibliotekarier gillar inköpsförslag 🙂

Jag har ju så svårt för chick lit, troligen för att jag inte hittat rätt än (att det skulle vara mig och mitt förfärliga inre mörker det är fel på vägrar jag erkänna). Du/ni får kanske hålla utbildning för sådana som mig. Jag ska kolla upp böckerna i listan lite närmare, kanske är det där den gömmer sig, nyckeln till chic liten…

Jag med, vilket får mig ständigt att ifrågasätta mig själv! Varför ska allt vara eländes elände för att jag ska uppskatta det? (OBS! retorisk fråga!)

Tack för massvis med bra tips, några har jag läst, några har jag spanat på, några har jag olästa i hyllan och några var helt nya för mig. Nu på hösten känner jag ett märkligt behov av att götta ned mig i chick lit-träsket igen.

Min favorit bland ickeöversatta chik-lit författare är Jenny Colgan! Speciellt hennes böcker som handlar om tjejer som tar över ett café/en godisaffär/ett bageri. Perfekt läsning för ett kakmonster som mig 😉

Stängt för kommentering.