Ordet för dagen är kultur

anna-top

文化

DSC_0269

[quote]Kultur kollokommer från latinets cultura som betyder ungefär ’bearbetning’, ’odling’ och ’bildning’ och i sin tur härstammarfrån colo ’odla’. Begreppet har fått en väldigt vid betydelse och avser i vid bemärkelse all mänsklig aktivitet. Kultur har dock främst två betydelser; andlig (konstnärlig) odling eller socialt överförda levnadsmönster; i vardagligt tal är den första betydelsen den vanligare. [/quote]

 

Så står det på Wikipedia om ordet kultur och kanske upplevde jag trädgårdskulturens vackraste uttryck i våras när jag besökte Japan. Det alldeles speciella med en från början vild natur som tämjts och tuktas in i människornas föreställningar om vad som är vackert och skönt är något alldeles exceptionellt att uppleva. En sagolikt vacker trädgård hör till varje tempel, finns i varje stad och är som en levande tavla som förändras med årstiderna. Vi besökte Japan i körsbärsblommens tid och det kan rekommenderas, överdåd i skönhet är en underdrift. I Japans kultur är sambandet mellan det andliga och det kroppsliga uttryckt i trädgårdarna, arkitekturen, maten och sättet att leva sitt liv. Det strama och tuktade, sköna och lugna i omgivningen ska ge utrymme för människans möjlighet att utvecklas och växa i anden. Tilltalande i en stressig samtid, i alla fall för mig.

 

I begynnelsen var ordet, i begynnelsen var tecknet och det är ett spännande område att lära mer om. De första skrivtecknen var troligen sumerisk bildskrift och började användas för att hålla ordning på räkenskaper och förråd, skriftspråket vidareutvecklades i Asien och blev ett av de sätten som de kinesiska och japanska kejsarna kunde administrera sina länder. De japanska skrivtecknen kommer ursprungligen från Kina och kalligrafi är en konstform där text och utförande hänger tätt samman.  Om man är intresserad av att se spännande exempel på just det så tycker jag att man ska åka till västkusten. På akvarellmuseet i Skärhamn kan man just nu se samtida kinesisk konst med animationer av Xu Bing som absoluta favoriten. Tecknens tecken heter konstverket:

Temat för utställningen är landskapen – och människans påverkan på landskapen. Lyssna på Kulturnytts inslag och bli sugen på ett besök!

Ja men då var det gjort. Ett inlägg från mig på kulturkollo som inte nämner litteratur en enda gång …

Nåja, eller inte. Vill man se en vacker film inspirerad av en japansk roman så tycker jag man ska titta på Norwegian Wood. Murakamis finstämda berättelse filmad i vidunderligt vackra miljöer.

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →