Kategorier
Kulturkoll

17. Hur smita undan julkalaset för att kunna läsa Den Där Braiga Boken?

carolina-top

A och O är ju förstås att kunna smuggla med en bok till kalaset som inte syns för mycket. Välj en pocket, eller ännu hellre en bok i excess-format. Eller, det ultimata, ta med en läsplatta! Min älskade Kindle ryms i handväskan, och kan läsas i smyg på mörka platser eftersom den har diskret bakgrundsbelysning.

Finns det någon toalett i huset som ligger lite avsides? Där ingen märker att det är upptaget pinsamt länge? Inta den. Läs.

Finns det barn med på kalaset? Som får gå från bordet när de har ätit upp och inte måste sitta med hela kvällen och vara sociala? Leta upp dem. Låtsas att du är ansvarstagande barnvakt alternativt en barnkär person och sätt dig i rummet där de leker loss. Ta fram din bok. Njut. (extra tillbehör i det här läget kan vara någon slags musik i öronen för att skärma av dig något från barnens ystra ljud).

En rätt så halvtaskig lösning är förstås att krypa in bakom granen och gömma dig där med boken. Kan dock vara rätt pinsamt när någon hittar dig. Du är alldeles för stor för att klämma på paketen vid det här laget, va?

Ta villigt på dig uppdraget att ”gå och köpa tidningen” när det börjar bli dags för sånt framåt kvällen. Alla vet ju vad det där uppdraget innebär, eller hur?
(Nämligen att sätta sig i garaget med sin bok en stillsam stund)(och sedan låtsas som  ingenting när du kommer in i huset igen: Va? Har tomten varit här? När jag var borta? Oj, då har jag ju missat honom…)
(Det här trixet funkar förstås bara om du har en deal med Herr Äkta Jultomte att faktiskt komma till ert hus. Eller om du hyr in en fuskjultomte. Men vad gör man inte för lite läsro?)

Låtsas som att du har ätit alldeles för mycket julmat (för det har du säkert ändå), och be blekt om att du får gå och lägga dig och vila en liten stund. Ta tacksamt emot glaset med Samarin, och dra dig lidande in i ett ensamt sovrum. Lås dörren. Läs!

Ta storståtligt på dig uppdraget att umgås en stund med lilla farmor, som så sällan träffar sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Ta med henne till en avsides plats med lugn och ro och två sköna fåtöljer. Läs högt för henne ur…ja just det. Din Braiga Bok.

Du ser? Det finns fler tillfällen än du kanske tror att få dra dig undan med din älskade bok. Även på sådana där socialt bullersamma tillfällen som introverta personer som du (och jag) helst undviker. Och blir det svårt kan du trösta dig med tanken på juldagen, och annandagen, och mellandagarna, och trettonhelgen, och nyårsdagen…eoner av ensam lästid.

 

(Foto: skribentens eget på den egna, älskade och o så sanna tröjan)

Nr_17

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

4 svar på ”17. Hur smita undan julkalaset för att kunna läsa Den Där Braiga Boken?”

Väldigt användbara tips! Jag själv kom att tänka på när jag var barn och satt och läste under bordet på de flesta kalas. Man kunde lyssna på de vuxnas prat och när det var tråkigt så läste man en sida eller två 🙂 Ska vi pröva det i jul Carolina?

Stängt för kommentering.