Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Det här är namnen – Tommy Wieringa

anna-top

613

Det här är namnen är en synnerligen aktuell roman av den nederländske författaren Tommy Wieringa. Jag väntade i det längsta på att mitt exemplar på svenska skulle dyka upp i min brevlåda vilket gjorde att jag ännu inte riktigt läst ut. Sån’t händer när man vill läsa nyutkommet till ett visst speciellt datum. Jag fick köpa boken på engelska till min padda (Theese Are the Names) istället och det är jag mycket glad över att jag gjorde. Med förbehåll då att jag ännu inte läst ut hela boken så måste jag tipsa om den här mycket spännande och välskrivna romanen.

Vi befinner oss i ett odefinierat land i östra Europa som helt fallit sönder efter det att “kejsardömet” lösts upp. Poliskommissarie Pontus Beg försöker hålla någon slags ordning i den lilla staden vid den stora slätten där laglöshet råder och han är huvudpersonen i en av de två parallella handlingarna som romanen inleds med. Han är en man i dryga femtioårsåldern som jag som läsare har mycket lätt att tycka mycket om. En dag finner han sig nynna på en visa från hans barndom och han minns de främmande orde. Kan de vara jiddisch? Han söker sig till den siste juden i staden och finner i honom en man som lockar fram en humanistisk grundsyn, religiös vetgirighet och omsorg om medmänniskorna som gör att det finns en strimma av hopp i en annars ganska mörk roman.

I den andra handlingen får vi följa en grupp människor på flykt, de vandrar i hetta och ösregn över en öde slätt. Det är en apokalyptisk vandring mot ett okänt mål som beskrivs så att man får ont i själen. Var och en får ta hand om sig själv och de ser på varandra som rovdjur som sniffat upp ett byte. Verkar någon i gruppen bli sjuk eller trött så spanar de andra genast in om skorna, eller personens kniv skulle kunna bli deras. Längst ned i den hierarkiska ordningen i gruppen finns en mörkhyad man och en ung pojke som småningom visar på vad solidaritet med de svaga och utsatta verkligen betyder. Ännu en strimma av hopp som lyser upp. Snart nog kommer den lilla utmattade skaran av människor vandrade mot staden där Pontus Beg lever och verkar och när han arresterar dem så möts de två handlingarna.

Hur det hela slutar har jag då ännu inte koll på men jag är förvånad över hur mycket jag gillar att läsa den här mörka dystopiska boken. Vanligtvis är det inte alls min genre men det är det aktuella temat där flykt och följderna av ett laglöst samhälle gör att varje människa måste fundera över vilket val den gör som fångar mig. Vilket ansvar har jag för min medmänniska, hur ska jag handla för att kunna se mig själv i ögonen och vara stolt? Där finns något i det sparsmakade poetiska språket, den kolsvarta humorn och strimman av medmänsklighet som gör att jag uppskattar mycket. Mycket.

They had become people without a history, living only in an immediate present. 

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Det här är namnen
Engelsk titel: Theese Are the Names
Författare: Tommy Wieringa
Förlag: Brombergs Bokförlag
Utgivningsår: maj 2016[/box]

 

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.