Shakespeare så klart!

linje-ulrica
Att den världsberömde dramatikern William Shakespeare har haft stort kulturellt inflytande är inte att överdriva. Hans verk spelas och läses av generation efter generation. Hans texter är fulla av snygga ordvändningar, vassa repliker och djupa klokheter. Det är inte för inte som citat från Shakespeare återfinns i många olika sammanhang och ibland har fått helt eget liv.

Det sägs att han bidrog med över 2000 nya ord till det engelska språket. Språkforskarna är lite oense om exakt hur många och vilka, men tanken är ändå svindlande.

I år är det 400 år sedan William Shakespeare dog och det högtidlighålls på alla möjliga sätt runt om i världen. Även här i Sverige uppmärksammas jubileet så klart. Den 23 april är den dag som brukar nämnas som både födelse- och dödsdatum, så just nu är det extra mycket Shakespeareaktivitet.

Kulturstudion på SVT sände ett fint hyllningsprogram i lördags och på de stora scenerna spelas flera verk av Shakespeare. Göteborgsoperan har uppsättningar av både Hamlet och Macbeth, och dessutom Romeo och Julia som balettföreställning. I Malmö spelas Trettondagsafton på Hipp och till hösten spelas i Macbeth på Maxim i Stockholm med Mikael Persbrandt och Marie Richardsson i huvudrollerna. Till det kommer många, många Shakespeareuppsättningar runt om i landet.

Även i bokbranschen hamnar Shakespeare i strålkastarljuset med nyutgåvor av hans texter. Ordfront ger till exempel ut en hyllningssamling av sex pjäser, och Hamlet och Romeo & Julia har försetts med i läckra och annorlunda omslag av Modernista. Det satsas också på helt nya versioner av klassiska Shakespeare-texter. En av de mest intressanta satsningarna är kanske The Hogart Shakespeare-series där kända författare skriver nya romaner inspirerade av de klassiska verken. Två av titlarna är hittills översatta till svenska: Jag heter Shylock av Howard Jacobson (inspirerad av Köpmannen i Venedig) och Tidsklyftan av Jeanette Winterson (inspirerad av En vintersaga).

2016-04-10 18.13.45Dagspressen satsar också – häromveckan konstaterade DN att Shakespeare är i allra högst levande i en tjock hyllningsbilaga (där Stina Wirsén tecknade skalden och kända karaktärer ut hans verk) och Sydsvenskan gjorde sin Shakespearehyllning med hjälp av lego.

Vi vill inte vara sämre, utan håller ett alldeles eget Shakespearejubileum här på Kulturkollo hela veckan. Vi delar med oss av favoritpjäser, favoritupplevelser, favoritcitat och allsköns Shakespeare-relaterat.

Häng med oss när vi hyllar the Bard!

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

3 tankar på “Shakespeare så klart!

Kommentarer är stängda.