Kategorier
Kulturkoll

Nördar och noobs

helena-top

I Svenska akademiens ordlista (2006) går det att läsa att nörd är en ”enkelspårig och löjeväckande person, tönt”, men tre år senare har något hänt då Svenska akademiens ordbok (2009) istället skriver: ”person som har ett stort specialintresse för något (och som därför kan verka enkelspårig)”. Idag – tycker i alla fall jag – att ordet nörd kan användas såväl i positiv som i negativa betydelse och oftast i den förstnämnda kategorin. Nörd är den som vågar snöa in totalt på något och ordet kan vara synonym med ord som fantast, expert och entusiast. Vi kan med andra ord säga att ordet nörd har delvis blivit rekläjmat.

tbbt-pulando

Personer som helhjärtat hänger sig åt en fandom väljer vi också här att – och med all kärlek i ordet – kalla nörd. Jag tänker på dig som kan allt om Harry Potter (se utvald bild till inlägg), på dig som kan vulcan-hälsningen (och som inte just nu behöver googla på detta), på dig som skriver, läser och lever för fanfiction och till dig som just nu bygger upp Star Wars-världar i lego. Jag tänker också på dig som kan allt om isfolket, på dig som helhjärtat samlar på LP-skivor och på dig som kan recitera Bob Dylan (och kunde detta innan torsdagens stora kulturchock som Svenska Akademien levererade).

Andra delen av rubriker är kanske inte lika positiv. Noob [nuːb] -s är ett relativt nytt begrepp och som ännu inte återfinns i någon SAOL eller SAOB. Ordet kommer ifrån det engelska ordet newb, newbie, som betyder nybörjare. Noob är ett vardagligt, inte sällan (alltid?) nedsättande ord för den som är nybörjare, som både är okunnig och dålig i något.

Den här veckan kommer vi dock att hänge oss, fascineras av, älska allt som har med nörderi att göra. Att vara noob på något är inte fy skam heller – vi bör betänka att noobs har vi alla varit innan vi blev nördar i något. Vad är det som gör dig knäsvag? Vad för slag av nörd är du? Och för dig som vågar erkänna dig som noob – välkommen in till veckotemat: Nördar och noobs!

Du är självklart varmt välkommen att vara delaktig i vår nördvecka – kommentera, länka eller skriv något eget!

Inläggsbild: ”823.914R797” av Jesse! S? (CC BY 2.0)

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

2 svar på ”Nördar och noobs”

Stängt för kommentering.