Framtidens alla praktiska prylar

carolina-top

En sak verkar de allra flesta som drömmer ihop bilder och visioner av framtiden vara överens om: teknologin har gått framåt. Rejält. Saker har uppfunnits som inte bara gör vår vardag lättare, utan som också förändrat världen och våra liv. Och så är det alldeles säkert. Tänk bara om du satte dig ned med någon från sisådär 1903 och försökte förklara datorer? Internet? Att alla går runt med hela världen i sin hand i sin smarta telefon?? 1903:an hade bara gapat och försökt förstå, alternativt skrattat ut dig som en total galning utan verklighetskontakt.

Jag älskar att läsa om eller se alla dessa finurliga ting någon annan har fantiserat ihop till att finnas i framtiden. En del av dem tycker jag ska uppfinnas pronto, pga väldigt praktiska. Andra kanske vi kan… hoppa över pga läskiga? Här är några av alla behändiga och/eller skrämmande ting som skulle kunna uppfinnas och bli en del av vår vardag eller vårt liv:

”Beam me up, Scotty!” i StarTrek.
Tänk, så praktiskt ändå! Hejdå, jobbresor! Hejdå fullpackade bilen som ska resa hem till mormor! Hejdå, taxiresor hem från festerna inne i stan! ”Beam me home!” ”Beam me to work!” ”Beam me to sköna-stranden-med-palmerna-över-helgen!”

Minority report-grejen
Den med kulor och rör och foton och alltihop i ett mekaniskt-it-tekniskt inferno-kalas som förutser brott innan de begåtts? Läskig. Men bara tänk ändå, hur bra? Här kan vi snacka förebyggande arbete, och att kunna placera resurser med exakthet där de behövs.

Atomdriven tvättmaskin i Stiftelse-trilogin
Det mesta är ”atomdrivet” i Stiftelsen-böckerna. Lite oklart hur, men lite atomkraft kan få det mesta att funka på ett effektivt vis, trodde Asimov i sin framtidsvision. Det jag funderar lite, lite på är det rent praktiska. Säkerheten? Det radioaktiva avfallet??

Flygande ”rullstolar” eftersom vi inte längre går, i Wall-E
Fasen alltså, vad läskiga de är. Tecknad film or no. *snör på mig mina joggingskor och drar ut, bara för att jag kan*

Kunna rädda olycksoffer med hälften maskindelar, tänk RoboCop eller andra cyborger
Den här känns ju nästan verklig redan? Kolla någon röntgenbild på någon som fått en ny höftled eller knäled, eller fått en fraktur läkt med hjälp av plattor… steget till RoboCop kanske inte är så långt. Eller… till Darth Vader. Eller till Terminator. Eller… ja. Nja.

Kallocain sanningsserum
Läskigt. Bara läskigt. Eller? Polisarbetet hade ju underlättats??

Dr Who’s sonic screwdriver
Vad allt kan inte göras med denna manick? Bara med hjälp av lite enkla ljudvågor, tämjda och styrda på rätt sätt? Stänga av, sätta på, öppna, låsa, disarmera…. Superdupermegaextraallt-fjärrkontrollen. Fast… jag som redan tycker de fyra mystiska fjärrkontrollerna på soffbordet därhemma är helt avskräckande hade säkert inte pallat läsa instruktionsboken för Sonic Screwdriver heller.

Pip-Boy från Fallout-spelen
Bra och praktiskt och… vänta lite här nu. Jag har ju min smartphone? Som kan ännu mer? Heh. Fast en Mister Handy kan jag tänka mig.

TV-väggarna från Fahrenheit 451
Bradbury skrev om TV-väggar 1953. Nu har vi dem på riktigt nästan, dock inte på alla fyra väggarna. Och de vi har går att styra lite mer. Ändå tycker jag de är något av de otäckaste i Fahrenheit 451den ständiga kakafonin och oändliga pratet, från alla håll.

Självsnörande skor …
De som Marty McFly hade i Tillbaka till framtiden:

Och sen… de som Nike gjorde på riktigt?

Något annat som fanns i Tillbaka till framtiden var förstås en flygande skateboard. Vilket på ett ytterst snyggt sätt för mig tillbaka till min egen vision av framtiden, då när jag var 10 år och trodde att allt i framtiden skulle flyga. Fast… en flygande skateboard? Nej, tack. Jag kan inte ens hantera en vanlig en som rullar på marken. Jag hade trillat av. Fast det hade inte gjort något, då i framtiden, eftersom det genast hade kommit en hord kirurger på sina flygande atomdrivna skateboards och raskt opererat om mig till en Robocop. Jag hade alltså pensionerat mig som bibliotekarie och gett mig ut i världen på jakt efter brott. Fast sedan omgående blivit arbetslös, eftersom minority-report-grejen stoppade alla brott innan de begåtts. Äh, strunt samma. ”Beam me to närmaste spa, Scotty!”

 

Bild: Sonic Screwdriver av Scott Akerman (CC BY 2.0)

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →