Kategorier
Kulturkoll Novellkoll Romankoll Ungdomsbokskoll

Carolina listar 2017

carolina-top

Hur var mitt 2017, då? Jotack – spretigt. Det är inte för inte jag har valt trädspret som illustration till det hela. Trädspretet är dessutom från omslaget till en av mina fem bästa böcker för året, skriven av henne som blev årets nya bekantskap för mig. Här är min lista!

Årets klassiker: Sanning och skvaller av Curtis Sittenfeld… fast det är ju lite fusk. Men eftersom den ju är en omskriven Stolthet och fördom så får jag ju med Jane Austen på den här listan, och det är en fin sak.

Årets debut: Anna Arvidsson, med fantastiska Ordbrodösen.

Årets historiska: Shapechangers, första boken i Profetian om Cheysuli (Jennifer Roberson), kom första gången ut 1984 och serien räknas som en fantasyklassiker. För mig blev den årets ”historiska” i den meningen att den borde stanna där för 33 år sedan och inte läsas i nutid. Alls. En del böcker åldras inte väl utan bör stanna i historien.

Årets dystopi: Fahrenheit 451 av Ray Bradbury.

Årets läskigaste: Kåda av Ane Riel. Kaninerna, fällorna, det kådan ska användas till…. gah!

Årets nya bekantskap: Frances Hardinge. Hon har två gudagåvor: språkkänslan och fantasin. Och så sätter hon dem i kombination och skriver böcker. Jag tycker väldigt mycket om hennes böcker, och har detta året läst fyra av dem. Det blir fler.

Årets mest obegripliga: Det är konstigt, för den här rubriken hade jag ganska många titlar som slogs om att få ta hem. Jag vet inte hur det kom sig att 2017 var det året jag ganska ofta satt med böcker jag liksom inte fick ihop. Antingen var de för svåra, eller så var handlingen alldeles för fantastisk, eller så var den usel så att mina tankar hela tiden vandrade iväg. Eller så var den bara helt enkelt knäpp. Nå – mest obegriplig var Emperor of the Eight Islands av Lian Hearn.

Årets gapflabb: Elaka anteckningar + Jag hör vad du säger av Peter Du Rietz, två e-boksnoveller som är precis min sorts humor. Jag satt vid köksbordet och fnissade så jag höll på att gå sönder.

Årets tegelsten: Oathbringer, tredje boken i The Stormlight Archives av Brandon Sanderson. Den är min jullovsläsning, så jag är begravd i (under?) den as we speak.

Årets besvikelse: Jag vill inte skriva det här, men tyvärr blev Allt eller inget av Simona Ahrnstedt årets besvikelse för mig. Jag har ju tyckt så mycket om hennes tidigare böcker! Jag hade sett sååå mycket fram emot den här! Och så blev den bara… jaha. OK. Men inte mer?

Årets röst: Definitivt Stephen Fry. Hans röst har varit med mig i många, många timmar i bilen på väg till eller från jobbet det här året. Han har nämligen läst alla sju böckerna om Harry Potter för mig, och som en bonus nu på slutet även The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams). Och vilken fröjd det har varit! Han är den bäste uppläsaren. Den bäste!

Årets bladvändare: Definitivt de två första böckerna i The Illuminae Files: Illuminae och Gemina av Jay Kristoff och Amy Kaufman. Gick INTE att lägga ned. Och Jay Kristoff har jag sedan läst mer av och tyckt mycket om, så han var en av konkurrenterna till titeln ”Årets nya bekantskap” för mig.

Årets återseende: Megan Whalen Turner har ägnat sju års författande åt att färdigställa Thick as Thievesfemte boken i helt fantastiska fantasyserien Queen’s Thief. Hej igen, Megan Whalen Turner!

Årets knock-out: När jag fick se och höra Frances Hardinge på årets bokmässa. Va? Är det HON? Ser hon ut SÅ DÄR? Och vilken röst! Och vilka kloka saker hon säger! Och vilken ytterligt fascinerande person hon är! Jag fick helt enkelt gå på fler av hennes programpunkter – jag fick inte nog av en enda. Helt knockad var jag.

Årets tröst: Mary Balogh. Alltid min romance-hand att hålla i när livet är jobbigt och/eller läslusten tryter.

Årets lyckopiller: Karta för förälskade & andra vilsna av Johanna Lindbäck. Jadå, jag satt där med ett lyckligt flin i ansiktet när den var utläst. Men jag hade haft det väldigt trevligt på vägen dit också. En riktigt bra ungdomsbok!

Och så… *trumvirvel*… här kommer (utan inbördes ordning):

MINA FEM BÄSTA BÖCKER 2017:
Kåda av Ane Riel
Lögnernas träd av Frances Hardinge
Illuminae + Gemina av Jay Kristoff & Amy Kaufman (ja, ja, de får räknas som en bok. Min lista, mina regler)
Is av Ulla-Lena Lundberg
Karta för förälskade & andra vilsna av Johanna Lindbäck

 

Bild: Från omslaget till Lögnernas träd av Frances Hardinge.

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.