Kategorier
Aktuellt Kulturkoll Romankoll Ungdomsbokskoll

Tre lättsmälta sommarnyheter

linje-ulrica

Det verkar som att det är lättsmält vi vill ha när det börjar närma sig sommar – vare sig det är deckare eller feelgood. Jag upplever det i alla fall som att förlagen lägger lite extra tonvikt på just sådana böcker så här års. Jag tänkte tipsa om tre nyutgivna och lättsmälta böcker i den senare genren som passar perfekt som sommarläsning.

Först ut är Sommar på den lilla ön i havet. Det är Jenny Colgans nya feelgood-roman och den är precis så småmysig som man väntar sig av hennes böcker.

Den handlar om Flora som på grund av sitt arbete motvillig tvingas återvända till den lilla skotska ö där hon växte upp. Hon flyttar tillfälligt in hos sin far och sina bröder på familjegården, men hon har knappt talat med dem sedan moderns begravning då hon lämnade ön abrupt. Stämningen är minst sagt spänd, men för att på något sätt återfå familjens förtroende väcker Flora sina gamla matlagningskunskaper till liv och serverar familjen stärkande maträtter och fantastiska bakverk. Det visar sig att maten också kan vara vägen till att få öborna med på noterna i den plan som hennes uppdragsgivare har för ett stort gammalt hus på ön. Som sagt, den som har läst Colgan tidigare kommer att känna igen sig. Oavsett i vilken miljö författaren placerar sina böcker har mat och framförallt bakning en central roll. Jenny Colgan nämnde lite om sin kärlek till små avlägsna orter till bakning i en intervju som Anna och jag gjorde med henne på Bokmässan i höstas. Titta gärna in där och läs mer.

Kärlek finns det här också så klart, och inte heller där bjuder boken på några överraskningar, men som jag skrev om boken på min egen blogg: ”jag tror inte att man läser Jenny Colgans böcker för att bli överraskad. Jag tror att man läser dem just därför att man vet precis vad man får – lättsmält och trivsam underhållning som lämnar läsaren lite varmare om hjärtat.”

Den andra boken jag vill tipsa om är Lånat silver och krossat glas av Ewa Klingberg. Hon skriver feelgood som utspelas i Huskvarna och där huvudpersonerna är i ganska mogen ålder. Hon berättar både en historia i nutid och en i dåtid och de båda vävs samman på ett väldigt fint sätt.

I nutid möter vi Jeanette som försöker röja ur sin döde makes familjehem samtidigt som hon försöker skapa sig en ny tillvaro. Hon hittat en gammal fotografisk utrustning på vinden och via den får vi inblick i ett livsöde som utspelas i slutet av 1800-talet. Kanske är det den här kombinationen som jag gillar allra bäst med Ewa Klingbergs böcker – förmågan att ge läsaren parallella berättelser som båda engagerar och berör.

Det här är den andra, fristående boken i en serie och har man läst den första boken Manglade dukar och vikta servetter så kommer man att känna igen en del personer från den boken, som här är bifigurer. Välskrivet och varmhjärtat.

Mitt sista tips är en bok som jag faktisk inte ens har läst ut än, men jag tipsar om den ändå.  Det är nämligen fortsättningen på Till alla killar jag har gillat av Jenny Han som jag recenserade här på Kulturkollo i januari. Den andra delen (av tre) heter PS. Jag gillar dig fortfarande och här får vi fortsätta att följa Lara Jean, hennes tillvaro på high school och – såklart – hennes kärleksbestyr. Men kanske är det inte Lara Jeans kärleksliv som jag tycker är det stora behållningen i den här bokserien. Nej, det som fångar mig är sättet författaren beskriver Lara Jeans familj och relationen mellan henne och hennes två systrar. Dynamiken mellan systrarna, kärleken i familjen och saknaden efter den döda mamman är så fint skildrad.

Boken har recensionsdag den 12 juni och jag tror vi får läsa många fina ord om den då.

Bild: pexels.com

 

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.