Kategorier
Kulturkoll Romankoll Ungdomsbokskoll

Julklappsönskningar från en snäll

carolina-top

Kära tomten!

Jag har försökt sköta mig och vara rätt snäll hela året. Jag har övningskört med mina barn, använt tandtråd åtminstone tio gånger och åtminstone funderat på att göra rent ovanpå köksskåpen. Jag har hållit 30 km/h utanför skolor, inte hånat min man när han förlagt tionde paret läsglasögon, och jag har låtit bli godiset till kaffet efter maten ganska många gånger. Jag har lämnat tillbaka mina biblioteksböcker i tid (OK, efter omlån, men ändå) och lyft undan min väska på tåget så att medpassagerare kan sätta sig i sätet bredvid mig. Jag kramat mina barn många gånger varje dag och infogat hjärt-e-mojis i många, många sms.

Nu önskar jag att de här böckerna ligger i julklappssäcken till mig. Please, snälla herr Tomte? Notera gärna att jag är ledig två veckor i sträck över jul och har gott om tid till läsning.

Med extra snälla hälsningar
Carolina

Naomi Novik – Spinning Silver (2018)
Jag tyckte väldigt mycket om Noviks böcker om draken Temeraire, och att hennes Uprooted för något år sedan var alldeles fantastisk. Den här har nu funnits ganska många månader utan att ha varit i närheten av mig, och det måste åtgärdas.

Brandon Sanderson – Skyward (2018)
Denne min produktive favoritförfattare som jag läser allt, allt av har nu helt oförberett skrivit något som liknar rymdopera?! Eller?? Om inte tomten kommer med den här som pappersbok så kommer den garanterat att ligga i min Kindle (egeninköpt dårå) juldags morgon senast 10.00, för jag ska läsa den över jul.

Jay Kristoff – LIFEL1K3 (2018)
Den här är jag väldigt nyfiken på. Hittills har jag läst ”japansk steam-punk” (typ…) och italiensk-renässans-lönnmördarfantasy av denne herre (ja, förutom formidabla Illuminae Files han skrev med Amie Kaufman). Och nu… AI? Robotar?

Robin Hobb – Fitz and the Fool Trilogy: Fool’s Assassin (2014), Fool’s Quest (2015), Assassin’s Fate (2017)
Och av Ms Hobb hann det skrivas iväg en hel trilogi till om Fitz och the Fool utan att jag hann reagera. Hoppla, liksom. Nu har jag tre böcker på raken att mysa med.

Tamora Pierce – Tempests and Slaughter, The Numair Chronicles bok 1 (2018)
Det var riktigt länge sedan jag läste något av Tamora Pierce, och jag har haft många fina lässtunder i hennes världar. Serierna Lejoninnans sång och De odödliga gillade jag extra mycket. Nu skriver Pierce en ny serie som heter The Numair Chronicles, och jag är mycket nyfiken.

Och snäll. Väldigt snäll är jag.

 

Bild: Begging Eyes av carterse (CC BY-SA 2.0)

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.