Mitt bidrag i stafetten om betydelsefulla kvinnor blir en liten presentation av Aphra Behn (1640-1690) som är något av en doldis i litterära sammanhang. Det är sällan hon nämns i litteraturhistorien, även om hon faktiskt räknas som en av de första kvinnliga författarna i England som levde på sitt skrivande. Hon brukar också benämnas äventyrerska och spion(!).
Första gången jag hörde talas om Aphra Behn var när jag läste engelska vid Göteborgs universitet för många (många!) år sedan. Jag blev fängslad av det lilla som fanns skrivet om henne då och skrev en uppsats som det var väldigt svårt att få ihop material till, just därför att det knappt fanns någon information att ta del av. Nu finns det lite mer, och det tycker jag är fint.
Häromdagen när jag skulle börja med den här texten kom denna artikel, som beskriver att drottning Camilla av England avtäcker en staty av Aphra Behn i Kent, upp i mitt flöde. Här beskrivs hon just som den första kvinnan i England som tjänade pengar på sitt skrivande.
Men vet ganska lite om hennes tidiga liv, men man tror att hon ca 1663 åkte till Surinam, som då var en brittisk koloni, och att hon förmodligen redan då i någon form agerade som spion. Det är en hel del som är oklart när det gäller Aphra Behns uppväxt och man kan inte riktigt förklara hur det gått till att hon, som (förmodas) var dotter till en barberare i Canterbury bland annat skulle hamna i Surinam och agera spion åt Karl II. Man tror att det har att göra med att Aphras mamma var amma åt Thomas Colepepper, vars familj var goda vänner med några under tiden mäktiga familjer med kopplingar till hovet. Aphra och Thomas Colepepper växte upp tillsammans och kanske var det så att hon via hans familj fick tillgång till kretsar som skulle ha varit stängda för henne utan kopplingen till familjen Colepepper. Kontakter helt enkelt.
Aphra Behn skrev totalt 17 pjäser, 14 romaner och ett stort antal dikter. Hennes mest kända roman är Oroonoko som handlar om en ung engelsk kvinna som möter en afrikans prins och hans älskade. De har både blivit tillfångatagna som slavar i Surinam, och beskrivs som den första engelska bok som tog ställning mot slaveriet och uttryckte sympati för slavarna. Numera klassas Oroonoko som en roman, men från början skrevs den som någon form av biografi.
Under hennes aktiva period blev hon hårt kritiserad, ofta enbart på grund av att hon var kvinna. Hon säger själv att hennes verks värsta synder var att de var skrivna av en kvinna. Det var först långt efter hennes död som man såg hennes storhet. Till och med till den grad att Drottning Camilla nu då har avtäckt en staty av denna mystiska kvinna, som i mångt och mycket var så långt före sin tid, i Canterbury, Aphra Behns hemstad. I samband med att statyn avtäcktes spelade the Royal Shakespeare Company ett utdrag ur deras produktion av Behns pjäs The Rover, i regi av Loveday Ingram. Det skulle vara fantastiskt roligt att få se statyn med egna ögon. Det kanske får bli en trip till Canterbury vid tillfälle.
Om du blir nyfiken på att läsa mer om Aphra Behn finns det några biografier skrivna, bland annat Aphra Behn – A secret life av Janet Todd.
Jag avslutar med två citat. Det första är inskriptionen på Aphra Behns gravsten vid Westminster abbey:
Here lies a proof that wit can never be defence enough against mortality.
Det andra kommer från Virginia Woolfs A room of ones own:
All women together ought to let flowers fall upon the tomb of Aphra Behn, for it was she who earned them the right to speak their mind.
Stafetten fortsätter med ett inlägg av Anna på Och dagarna går kl 17.00.
Bild: Wikimedia public domain. Bild av en oljemålning målad av Sir Peter Lely.
Ytterligare en fascinerande kvinna som jag aldrig hade hört talas om förrän nu!
Det finns så många! Man blir inspirerad och sugen på att lära sig mer. Just Aphra Behn har följt med mig länge som sagt, och det är så härligt att hon har fått i a f en del av den uppmärksamhet hon förtjänar.