Dödssynden #dennadagenbok

helena-top

Häromdagen såg vi en dokumentär om kravallerna i Los Angeles 1992, som var en direkt följd av rättegången mot de poliser som misshandlade Rodney King (1991). Poliserna friades och det stora missnöjet eskalerade fort till att bli våldsamma kravaller runt om i staden. I dokumentären fick vi också se flashbacks till liknande kravaller som skedde 1965 i stadsdelen Watts i LA. Någon vecka innan dess såg vi serien Fallet O.J. Simpson: American crime story, som skildrar rättegången mot O.J. Simpson, vars utgång kan vara en följ av dessa kravaller.

Igår såg vi filmen Lincoln, som handlar om hur Abraham Lincoln – som under tiden som inbördeskriget skördade tusentals liv – får igenom det 13:e tillägget till USA:s konstitution och därmed blev upphävdes slaveriet i landet. Samma dag läste jag också ut Harper Lees klassiker Dödssynden eller To Kill a Mockingbird, som den också heter. Denna gav ännu ett intressant perspektiv på rasmotsättningarna i USA. Boken kom ut 1960 och rönte stor uppmärksamhet och tilldelades Pulitzerpriset. Det är denna bok jag vill lyfta fram som #dennadagenbok.

Dödssynden handlar om Scout som växer upp i  en småstad i den amerikanska södern, där en dramatisk händelse vänder upp och ner på hennes förståelse av sin omvärld. En svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat – Scouts far – tar sig an försvaret, vilket väcker ett stort missnöje hos befolkningen i den lilla staden. Händelserna skildras genom Scouts unga ögon, vilket ger ett intressant perspektiv på dessa komplexa frågor.

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →