Störst av allt #dennadagenbok

Linda
På torsdag åker jag till Crimetime, Gotland och en av gästerna är Malin Persson Giolito, vars senaste bok Störst av allt är en av det senaste årets stora succéer. Boken utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman 2016 av Svenska Deckarakademin och är också nominerad till Årets bok 2017.

Störst av allt utspelar sig nio månader efter en skolskjutning på Djursholms allmänna gymnasium där flera elever och en lärare dödas. Sebastian är den som skjuter mot sina skolkompisar, men han får hjälp av sin flickvän Maja. I alla fall är det vad polisen tror. En av de dödade är en av Majas absolut bästa vänner och i rättegången ska det bevisas att det är Maja som tagit hennes liv.

Vi får följa rättegången som pågår under några intensiva veckor, men vi får också veta vad som ledde fram till skolskjutningen och häktningen av Maja. Vi får lära känna henne, men också Sebastian, Maja och deras vänner som tillhör det fina folket. Med några få undantag ska sägas, för på skolan finns också de som saknar den där silverskeden i munnen, men som mest av allt vill skapa sig ett bättre liv. Samir är en sådan elev och han försöker bli en del av en gemenskap där han inte riktigt passar in eller ens räknas. Samir överlever skolskjutningen och han vittnar i rättegången.

Störst av allt är troligen den bästa rättegångsskildring jag läst, men det är inte bara en sådan. Det är också en berättelse om kärlek och bristen därpå, om makt och om vanmakt. Maja må stå i centrum, men det är på många sätt Sebastian som är huvudperson. Sebastian Fagerman, son till den mycket förmögne Claes Fagerman. En pojke som på ytan har allt, men som när ytan krackelerar inte verkar ha någonting alls av det som verkligen räknas.

Om du tillhör de som inte redan läst Störst av allt tycker jag absolut att du ska göra det. Jag vill också passa på att tipsa om Malin Persson Giolitos sommarprogram som sändes för några veckor sedan. Det var mycket bra. Du hittar programmet här.

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →