Författarboktips – Viktoria Larsson och utlottning av Ett norrländskt trauma

DSC7747-300x199
Foto: Grit Siwonia

Victoria Larsson debuterade 2014 med sin självbiografiska roman Ett norrländskt trauma. Boken kretsar kring trippelmorden i Åmsele och den misstänkte gärningsmannen Juha Valjakkala, som huvudpersonen Veronica börjar brevväxla med och förälskar sig i. Som tonåring brevväxlade Victoria Larsson med Juha, hängde på rättegångarna och blev intervjuad i tidningar. Det är alltså en roman med starkt självbiografiska inslag som Viktoria skrivit. Hennes boktips till Kulturkollos läsare kommer här:


 

Jag har alltid tyckt om romaner som är skrivna i första person. Med en jag-berättarröst kommer man så nära inpå, och det gillar jag. Om det är skickligt gjort alltså. En av de bästa berättarrösterna någonsin är den sextonåriga Holden Caulfield i J.D Salingers klassiker Räddaren i nöden.

Jag vet inte hur många gånger jag har läst boken, både i svensk översättning och på orginalspråket engelska (som är att föredra). Romanen är en stilstudie i tonårsångest och alienation, och vi är nog många som har identifierat oss med bokens sextonåriga protagonist Holden. Från psyket berättar han om några dagar i december, då han, efter att ha blivit utsparkad från en flott internatskola, driver runt på Manhattan. Han går på barer, tänker mycket på sin familj, särskilt sin döda bror, och vid ett tillfälle tar han med en prostituerad till sitt hotellrum, men klarar inte av att fullborda något. Holden är en motsägelsefull karaktär, storväxt för sin ålder, men beter sig barnsligt. Han är otroligt kontaktsökande, samtidigt som han ser ner på andra människor. Han har blandade känslor inför sin spirande sexualitet.

Holden är både hjälte och antihjälte. Och väldigt mycket tonåring. / Victoria Larsson

ett-norrlandskt-trauma

 

Vill du vinna Viktorias roman där hon sårigt och naket skildrar hur det kan vara att växa upp i en mindre stad i Norrland, att känna sig udda och att hitta en väg ut ur det genom att brevväxla med en mördare?

För ful, det är det värsta en tjej kan vara. Jag vet det. Och jag vet det för att jag är tjej. Alla tjejer vet det. Var korkad och taskig, var slö och tråkig. Bara du inte är ful. För då är det kört. Då är du dömd till ett liv i tristess. Ett liv som statist.

 

Vi lottar ut ett signerat exemplar! Deltar gör du genom att skriva en kommentar här, tipsar du på twitter, FB eller på egen blogg så får du extra chanser att vinna. Utlottningen stänger onsdagen den 28 januari kl 24. Vinnare meddelas här på bloggen.

Tack till Thorén och Lindskog som förmedlade kontakt med Victoria och skänkte ett ex av boken.

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

12 tankar på “Författarboktips – Viktoria Larsson och utlottning av Ett norrländskt trauma

  1. Jag vill gärna vinna boken och vill samtidigt passa på att rekommendera övriga böcker utgivna av Thoren&Lindskog; särskilt ”En tyst minut” av Siegfried Lenz är magnifik!

    1. Håller med dig, deras utgivning är full av pärlor. Nu är du med på utlottningen, lycka till!

  2. Jag vinner gärna ”Ett norrländskt Trauma” av Viktoria Larsson. Har delat på FB och hoppas på tur.

    Ulla Olofsson

Kommentarer är stängda.