Tisdagsutmaning: Generationer

helena-top

Denna vecka handlar det om generationer. Vad som förenar oss och vad som särskiljer oss. ”Det var bättre förr” är ett klichéartat uttryck – ”intresseklubben antecknar” svarar den ironiska generationen då. För nog är det så att ”alla” vuxengenerationer ser tillbaka och säger just ”det var bättre förr”. Jag är dock tveksam, men det är en annan historia.

Veckans utmaning har lite olika alternativ beroende på vilken fråga som väcker mest nyfikenhet hos dig (eller varför inte svara på båda?!):

– Berätta om en bok, film, musik och/eller TV-serie som definierar din generation, d.v.s. en bok, film, musik och/eller TV-serie som påverkat din generation fundamentalt (stort ord p.g.a. dramatiken, men du kanske kan komma på något som påverkade, i alla fall lite).

– Berätta om en bok, film, musik och/eller TV-serie som skildrar din generation på ett slående sätt, d.v.s. en bok, film, musik och/eller TV-serie som på ett trovärdigt sätt berättar historien om din generation.

Hur var vi? Hur är vi? Vad formar oss? Och vad speglar oss? Kan vår generation definieras utifrån musiksmak? Vad särskiljer min tonårstid kulturellt sätt från din? Välj själv om du berättar om din generation ur ett tillbakablickande perspektiv eller om du vill berätta om hur den ser ut idag. Svara på utmaningen i kommentarsfälten nedan, eller på egen blogg (och länka nedan så vi hittar vad du har skrivit). Uppmana och utmana varandra!

Dela gärna: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone

Skrivet av:

Publicerat: 7 april, 2015

Kategori: Aktuellt, Kulturkoll

Visningar: 5318

Taggar: ,

22 Responses to Tisdagsutmaning: Generationer

  • Fanny skriver:

   Tack för ditt bidrag! Hade jag varit född femton år senare hade sannolikt också jag slukat Harry Potter-böckerna.

 1. Fanny skriver:

  Här kommer mitt eget inlägg https://litteraturkvalster.wordpress.com/2015/04/07/veckans-utmaning-kultur-som-paverkat-min-generation/
  samt ett fortsättningsinlägg (på tal om svallvågor i minnesbanken, kunde liksom inte låta bli): https://litteraturkvalster.wordpress.com/2015/04/08/musiken-da-veckans-utmaning/

 2. Monika skriver:

  Det tog ett tag att få ihop allt, men nu är min generationsdefinition på plats 🙂

  • Fanny skriver:

   Det var ett intressant val av generationsroman – jag minns också så väl hur vi skrämdes av det kalla kriget och hur vi – på håll – bevittnade stora historiska händelser i.o.m. järnridåns fall. Tack för ditt bidrag!

  • Fanny skriver:

   Tack för ditt inlägg och jag håller med – Killinggängets humor definierar definitivt en generation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *