Bokmässan 2014

Om mindre än en vecka går startskottet för Bokmässan i Göteborg. Mässan, som i år firar 30-års jubileum och har närmare 3 000 programpunkter – seminarier, scen- och monterprogram, över 2000 författare och föreläsare. Och naturligtvis alla besökare, förlag, kulturtanter, litteraturvurmare, skolfolk och inte minst bokbloggare. Här på Kulturkollo kommer vi, dagarna inför Bokmässan, att varva våra inlägg med mässtips från rutinerade utställare och boktips från mässaktuella författare. Häng med! 

Årets fokusland är Brasilien och vi får nu chans att lära oss mer om deras kultur och litteratur. För ett par år sedan publicerade litteraturtidskriften Granta en lista över de mes lovande unga författare i Brasilien idag och där återfanns såväl Michel Laub, Vanessa Bárbara som Daniel Galera. Dessa tre finns med bland de 14 brasilianska författare som utgör årets tema. De brasilianska författarna kommer bland annat framträda i seminarier, på Ung Scen, Internationella torget, Rum för poesi och i flera monterprogram.

Vid sidan av fokuslandet finns också temat ”Röster från Katalonien” där man vill lyfta fram katalansk litteratur, vilket låter väldigt intressant. Bland annat talar författarna Núria Amat, Albert Sánchez Piñol och Jaume Cabré.

Naturligtvis kommer också en lång rad andra spännande författare att närvara, till exempelvis Siri Husvedt, David Grossman, Carol Rifka Brunt, Desmond Tutu, Linda Olsson, Tatiana de Rosnay med flera, med flera. Du kan hitta alla medverkande här.

Några av årets mässaktuella författare kommer att leverera boktips här på Kulturkollo i helgen. Vi har också pratat med ett par förlag som berättar om sina erfarenheter som utställare. Du kommer få boktips och mässtips varvat med inlägg från oss kulturkollare som på ett eller annat sätt handlar om att lyssna på författare och att gå på litterära evenemang. Välkomna att följa oss hela helgen!

[box]
Bokmässan 201430storvit

25-28 september i Göteborg
Årets fokusland: Brasilien
Medverkande författare från Brasilien: Michel Laub, Vanessa Bárbara, Daniel Galera,Bruna Beber, Jô Bilac, Paulo Henriques Britto, Andréa Del Fuego, Rogéria Gomes, Otávio Junior, Ana Martins Marques, Roger Mello, Daniel Munduruku, Alice Sant’Anna och Sergio Saboya
Annat tema: Röster från Katalonien
Medverkande författare från Katalonien: Núria Amat, Albert Sánchez Piñol, Jaume Cabré, Mariona Cabassa, Javier Cercas, Najat El Hachmi, Francesc Parcerisas, Marta Pessarrodona, Care Santosoch Salem Zenia
Årets bokmässa innehåller: 3000 programpunkter, ca 400 seminarie och över 2000 författare och föreläsare och sju stycken kulturkollare!

[/box]

Foto: Brazil, Show Your Face!!! av Jônatas Cunha (CC BY-SA 2.0)

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →