Varför ska man högläsa?

helena-top

Frågan Varför ska man högläsa för barn? Ställs just nu på seminariet ”Att skapa läsande barn – om vikten av högläsning”. Och panelen bestående av Åsa Lind, Pernilla Gesen och Katarina Kuick (Johanna Lindbäck är mycket bra samtalsledare) har så många bra svar. För gemenskapen, hur högläsningen knyter band mellan alla de som läst och lyssnat, och hur den ger gemensamma referensramar. Man har upplevt något tillsammans.

En annan aspekt är hur det är lättare att ta till sig en svårare text när man får den läst för sig, och att de som har svårt att läsa och därför inte upplever det magiska i läsningen kan få det i och med högläsning. I högläsningen finns också möjligheten att stanna upp och fråga. Och inte minst att ge barn möjligheten att få en grundläggande förståelse för böcker och text. Böcker lever i samtalet!

Seminariet handlar om högläsning för barn men jag börjar också fundera kring högläsning för vuxna. Jag inser att jag måste skriva ett inlägg om just det någon dag.

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →