Kategorier
Kulturkoll

Sonita och Arkan – två röster om arrangerade äktenskap

anna-top
Inte för att jag vill vara en total partypooper här och påminna om att bröllop inte alltid bara är stunder av kärlek och lycka men jag kör ändå. Jag vill skriva om Sonita och Arkan. Sonita Alizadeh är nu 18 år gammal. När hon var 14 fick hon reda på att hennes föräldrar planerade hennes bröllop och hon skrev en raplåt med budskapet: flickor är ingen handelsvara! Sonitas föräldrar ändrade sig, familjen som flytt från Afghanistan till Iran ställde in bröllopet och Sonitas låt – Brides for Sale – blev spridd över världen. Hon blev sedan erbjuden en utbildningsplats i USA där hon nu pluggar.
[quote] “It means so much to me that my family went against our tradition for me,” Sonita said in an interview with PRI. [/quote]

 

Modig tjej, som påminner oss alla om att frihet att välja inte är självklart. Läs mer om Sonita här och hitta till organisationen ”Girls not brides”.  Hos Nationellt Centrum för Kvinnofrid i Uppsala kan jag läsa att:

Enligt Ungdomsstyrelsens rapport Gift mot sin vilja (2009) är det cirka 70 000 personer i åldern 16-25 år som upplever att de inte kan välja partner fritt i Sverige. Det motsvarar 6,6 procent av de unga kvinnorna och 3,8 procent av de unga männen. Av dessa personer är det ungefär 8 500 som är oroliga över att inte själva få välja vem de ska gifta sig med.

En av de som berättat om hur det kan vara att gå emot sin familj och vägra att gifta sig är Arkan Asaad som skrivit boken Stjärnlösa nätter. Hör hans berättelse hos Malou:

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

4 svar på ”Sonita och Arkan – två röster om arrangerade äktenskap”

Pratade med honom på Bokmässan och frågade då. Det har gått bra och hon är lyckligt omgift. Tror det är medvetet att hålla henne utanför.

Stängt för kommentering.