Kategorier
Kulturkoll

Bäst på tv!

helena-top
Jag är ju tv-seriefantast, det har vi redan konstaterat. Inför den här veckan slogs jag av att jag nog aldrig skrivit något om en av de mest passionerade kärleksrelationerna jag haft, den med Danmark och deras kriminalserieproduktion. Mitt tittande var klart tidsbegränsat och mycket brottsfokuserat, men mina tre favoriter som i alla fall i min värld bevisar Danmarks förträfflighet när det kommer till tv-serieproduktion är:

Mordkommissionen (2000-2004)
Alla danska kriminalseriers moder! Visst fanns det bra saker dessförinnan också men ingenting som fick sådant genomslag. Mordkommissionen var så fantastisk för att den var spännande och samtidigt karaktärsdriven. Det var de där personliga tragedierna och glädjeämnena som engagerade, även om vissa mordfall också bitit sig fast. Ingrid (och hennes man) och De la Coer var mina favoriter och så går det aldrig att komma ifrån att det var här Mads Mikkelsen slog igenom som Fisher.

Örnen (2004-2006)
Jag vet inte hur sedd den här serien var, den fick inte lika mycket uppmärksamhet som Mordkommissionen men var minst lika bra. Idag minns jag främst att det också här handlade väldigt mycket om karaktärerna, att signaturmelodin var fantastisk och att Hans Alfredsson bodde på Island, pratade egentillverkad isländska (typ) och spelade huvudpersonens förfärliga pappa. Den var mycket bättre än det låter när jag beskriver den, jag lovar 😉

Mordkommissionen och Örnen gjordes av samma skapare – Mai Brostrøm, Peter Thorsboe som sedan också gav oss en tredje del i sin trilogi om det danska samhället,  Livvakterna (2008-2010) som också var en serie jag tyckte väldigt mycket om och som jag minns som lika karaktärsdriven som de första två.

Brottet (2007-2012)
Den bästa av alla dessa serier (i alla fall första säsongen) är ändå Brottet. Så många sömnlösa nätter, så många känslor investerade i karaktärerna! Sara Lund ligger mig oerhört varmt om hjärtat liksom Jan Meyer och till och med chefen Brix som fick vänta länge på sin tv-tid. Och Mads Mikkelsens bror förstås – Lars Mikkelsen (jag tror det är mer ett tema för dansk tv än för detta blogginlägg att det dyker upp Mikkelsens överallt), i en väldigt lite omtyckningsbar roll som politiker. Jag har aldrig klarat av att se den amerikanska remaken The Killing eftersom jag inte på något sätt kan tro att den kan mäta sig. Men nu när det gått såpass lång tid kanske jag kan göra ett försök ändå. Kanske.

Det är mina tre favoriter men till det kommer naturligtvis klassiska Matador (som jag ännu inte sett) och Riket, svenskdanska Bron, Borgen, Nikolaj och Julie, Krönikan och mycket, mycket annat. Leve Danmark och deras tv-serieproduktion helt enkelt! Vilken är din favorit?

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

3 svar på ”Bäst på tv!”

Jag såg några avsnitt av Bron och fastnade aldrig riktigt för den, kanske ger den en ny chans vad det lider.

Danska TV-serier är ofta helt fantastiska. Som jag skrev har Mordkommissionen en speciell plats i mitt hjärta men andra vi njutit av är Borgen, Livet på Laerkevej, Lykke, Dikte, Anna Pihl, Bron, Örnen, Brottet, Arvingarna, Den som dräper, Sommer… och förmodligen en bunt till som jag glömt 🙂

Stängt för kommentering.