En väldigt nödvändig guide till Berlin

helena-top

Om Berlin vet jag intet. Inte om nutiden och bortom kriget och muren i alla fall. Jag har aldrig varit i Berlin, aldrig planerat en resa dit, aldrig drömt om Berlin. Berlin är en vit fläck på kartan för mig. Så det här temat är lite av en utmaning…

Men jag är inte den som är den. Jag är den som bläddrar i minnesbanken och minns ett samtal jag hade under en bokcirkel för något år sen där en deltagare hade läst en så bra bok om Berlin. En sorts guidebok men utan exakta tips, en textsamling av en känd författare. Jag undersökte det där och kom fram till Carl Johan Vallgrens Berlin på 8 kapitel. Och den är i sanning fascinerande. Att läsa den är som att flanera runt i en van Berlin-besökares sällskap och uppleva guldkornen. Det är, och det skriver också Vallgren, en bok för den som redan sett Berlin, som läst guideböckerna och vill gå på djupet med staden. En överkurs. Eller en inkörsport för den som vill bli sådär van och avslappnad som Vallgren är och som hans sällskap, den han skriver för, ska vara.

För mig som novis ger Valle Wigers Berlin stadsdel för stadsdel: en hel guide till en delad stad mer konkret hjälp. Där finns tips, adresser och bilder. Där finns också reflektioner, en vilja att visa det som finns idag och inte det som var, och så finns där mötet med Berlinbor.

Berlin fascinerar i och med sin historia, men också på grund av den dragningskraft staden har och haft på skapande människor. Förutom nämnda herrar har ju också Karin Boye levt där (läs Den bästa dagen är en dag av törst för ett försök med hennes Berlintid). Jonas Hassen Khemiri (vi får en glimt i Allt jag inte minns), Joakim Thåström, Amanda Ohms – alla har de bott eller skapat om Berlin. Det gör naturligtvis något med min nyfikenhet.

Jag inser att Berlin är något utöver det vanliga. Jag borde längta dit. Och på något plan gör jag det, men jag är inte så mycket för att resa… Däremot läser jag gärna vidare om staden, reser dit med fantasin och bygger ett eget kvarter. Så som jag ofta gör.

Bild: streetfurniture_Berlin3.jpg av Vicky53

2 comments Add yours
    1. Det måste den vara helt perfekt till! Väldigt välskriven och flanerande, åker jag någonsin till Berlin på riktigt ska jag definitivt ta med den som sällskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.