Kategorier
Romankoll

Hem – hem till Berlin

anna-top
Thorén och Lindskog är ett svenskt förlag som vill lyfta fram tysk publiktillvänd kvalitetslitteratur.  Sedan något år tillbaka ger de också ut utvalda svenska titlar.  Jörn Lindskog bjuder här  kulturkollos läsare på en liten text om en förläggares vardag: 

Det här är några rader om att komma hem till Berlin. Berlin det är min hemstad, en stad som jag drömde om i tretton-, fjortonårsåldern när jag låg och läste tyska romaner i svensk översättning halva nätterna. Då var jag övertygad om att jag skulle bo i Berlin när jag var färdig med gymnasiet och jobba som journalist. Så blev det inte.
När jag skriver de här raderna har jag varit på bokmässan i Frankfurt, och just kommit hem till Berlin. Ute regnar det, och jag tänker tillbaka på mina möten i Frankfurt.  Av alla dem jag träffade där, gjorde nog Abbas Khedir störst intryck på mig. Jag har följt hans författarskap på avstånd allt sedan han debuterade 2009, och nu ska vi på förlaget introducera honom i Sverige.

Abbas Khider, säger du, honom har aldrig hört talas om. Kanske det, svarar jag, men det kommer kanske ändra sig nu. Nästa år kommer vi att ge ut hans roman Presidentens apelsiner på svenska. Vad har det med Berlin att göra, frågar du. Då svarar jag: 1995 flydde Khider från Irak efter två års martyrium i Saddams fängelsehålor. Efter år på flykt i den arabiska världen kom han till Tyskland, fick asyl, studerade och hittade ett nytt hem i ett främmande språk. Nu är också han hemma i Berlin den stad som har blivit mitt hem, och hans.

Hälsar Jörn från Neukölln

P.S. 2013 fick Abbas Nelly Sachs-priset.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.