Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Walking with Shadows – Jude Dibia

linje-ulrica
Walking with Shadows är Jude Dibias debutroman och den var mycket kontroversiell i författarens hemland Nigeria när den kom ut 2005. I ett land där homosexualitet inte är accepterat, och där de styrande vid den tiden arbetade för att ytterligare inskränka deras rättigheter med hjälp av restriktioner och lagar, skriver Jude Dibia en roman som öppet skildrar de homosexuellas situation i Nigeria.

Hans huvudperson Adrian Njoko är en respekterad affärsman och lever ett bekvämt liv tillsammans med sin fru och sin lilla dotter. Ett telefonsamtal ställer hela hans tillvaro på ände och en del av hans liv som han arbetat hårt för att dölja börjar bubbla upp till ytan. När hans hustru frågar honom ”är det sant, är du homosexuell” svara han ”jag var det tidigare, innan jag träffade dig”. Hans kärlek till hustrun är äkta och uppriktig och han har alltid varit henne trogen. Han inser dock att han inte varit sann mot sig själv och att det alltid har varit något som saknats. Ska han våga stå upp för sig själv och med det riskera att förlora både sin fru, sin dotter och sitt arbete? Förhållandet till familjen har alltid varit komplicerat och han är mycket orolig för hur hans bröder och föräldrar ska reagera när det får veta sanningen. Trots allt detta växer en längtan efter att få vara sig själv allt starkare.

Jag uppskattar att läsa om Adrians tankar och handlingar när han inser att han blivit ”avslöjad”. Det känns som en ärlig och trovärdig berättelse. Det är fint att veta att han äktenskap inte varit en kalkylerad fasad, även om det undermedvetet har varit ett sätt att skydda sig. Kärleken är dock  genuin. Det är också intressant att läsa hustruns perspektiv och oro. Hon blir först djupt sårad och sedan äcklad. Hon drabbas av oro för HIV och tar snabbt med dottern till läkare för att låta testa dem båda. Först efter det börjar hon rannsaka sig själv och sina känslor gentemot Adrian. Kan hon förlåta? Kan hon fortsätta att leva med honom? Hur påverkar det deras dotter?

Dibia skriver rakt och naket om relationer och om sex. Han väver in en tydlig bild av samhällets syn på homosexualitet. Huvudkaraktären Adrian har homosexuella vänner som han kan prata öppet med och det möjliggör i romanen en diskussion om det svåra läget för HBTQ-personer i Nigeria. I en roman som utspelas i ett väldigt urbant Nigeria och bland unga, välutbildade människor är det fortfarande många som anser att homosexualitet är ett val som man kan göra eller en sjukdom som kan botas.  Jag tror inte heller att det är unikt för Nigeria, utan tyvärr en alltför utbredd syn. Det finns inga enkla svar i den här boken och heller inget som är tydligt rätt eller fel. Boken är intressant och, trots att den har några år på nacken, fortfarande mycket aktuell.

I sitt vidare författarskap har Jude Dibia fortsatt att skriva om HBTQ-personer och deras rättigheter. När en lag mot samkönade äktenskap och förhållanden trädde i kraft i januari 2014 fattade han beslutet att lämna Nigeria. Han är den nuvarande fristadsförfattaren Malmö stad.

Läs mer om Jude Dibia i den intervju som publicerades här på Kulturkollo tidigare idag.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Walking with Shadows
Författare: Jude Dibia
Förlag: BlackSands Books
Utgivningsår: 2005[/box]

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.