Miniatyrmakaren och dockskåpet

anna-topJust nu pratar vi om romanen Miniatyrmakaren inne på Kulturkollo läser, snart sitter jag och Linda dessutom på ett flyg mot Amsterdam och var så säker. Jag kommer absolut ta en sväng till Rijksmuseum för att titta på Petronella Oortmans fantastiska kabinettskåp.

Jessie Burton berättar i en intervju att den historiska romanen Miniatyrmakaren delvis skapades när hon en dag stod framför just det skåpet. Hon började leta fram fakta kring de dyrbara dockhusen, ett hus kunde tillverkas och förses med möbler för 30 000 gulden (en summa som man kunde köpa 30 000 linneskjortor för) och var i slutet av 1600-talet en verklig statussymbol i Amsterdam. Samtidigt som männen inredde sina skåp med exotiska fynd från alla resor på Ostindiefarare så hade alltså fruarna dockskåp med inredning av ädelmetaller, ädelträ, pärlemor och elfenben. Romanens Petronella Oortman har inte särdeles mycket gemensamt med verklighetens med de två delar tidsperioden, ett hus fullt med miniatyrer och makens namn och yrke. Den verkliga Petronella var förmögen änka som gifter om sig med Johannes Brandt och romanens huvudperson är den unga flickan som blivit bortgift med en mycket äldre köpman från Amsterdam. Jag läste Miniatyrmakaren i en enda sittning och lät mig svepas med till 1600-talets Amsterdam med stora köpmanshus, handel med hela världen, stinkande kanaler och en social kontroll där ”pendeln svänger från Gud till en Gulden”.  Snart, snart ska jag få kika på det här i verkligheten. Ser fram emot!

Petronella Oortmans dockhus – läs mer på Rijksmuseum

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →