[mə:ʹtʃəndaiziŋ] shakespearestyle

[box style=”rounded” border=”full”]merchandising [mə:ʹtʃəndaiziŋ] (engelska, av merchandise ’marknadsföra’), säljfrämjande åtgärder i handelsledet vidtagna av leverantörer och detaljister var för sig eller tillsammans (varuföring). Merchandising betecknar även olika metoder för att i säljsyfte använda kända serie-, film- och TV-figurer eller för att utveckla kringprodukter av dessa (varugöring).

Nationalencyklopedin, merchandising 

[/box]

Merchendise – kringprodukter – är en marknad som har exploderat de senaste åren. Det är inte ett nytt fenomen, men det känns som att fokus har ändrats något eller rättare sagt det har exploderat i boknördbranschen. Bokbloggare i Sverige är ganska blygsamma när det kommer till att frossa i kringprodukter, men om vi tar ett titt på andra sidan Atlanten, så är det desto vanligare (du kan titta via Instagram). Till exempelvis är Harry Potter en bok som genererat i trollstavar, posters, vykort, bokmärken, platsfigurer, kuddar, allehanda kläder – ”you name it – they got it”. När vi ändå är inne och pratar om bokbloggare ”over there” så har de ett intressant fenomen (som jag har sett poppa upp även här) och det är litteraturinspirerade knästrumpor som de inkluderar i sina instagrambilder på söndagar under hashtaggen #socksunday. Frågor på det?

Nu ska det dock handla om the man himself, the Bard of Avon, the Swan of Avon – Shakespeare och hans enorma merchendise-värld. Eller hans och hans. Han månne bli bestört om han såg vad som blivit av hans arv – skäggolja, mobilskal och pillerburkar, men hur som haver: nu kör vi.

Etsy har ett ångestladdat inflytande på mig. Det finns o t r o l i g t mycket snyggt, kul och fantastiskt för oss bokälskare. ”Vill ha, vill ha, vill ha” skriker hela jag hela tiden. Denna känsla har jag dock i kombination med fullständigt uppslukande beslutsamhetsångest, vilket gör att jag köper ingenting. Bra för plånboken, men ack så tråkigt ibland.

[mə:ʹtʃəndaiziŋ] i shakespearestyle finns det naturligtvis massor av och här kommer ett bildspel på ett yttepyttelitet smakprov.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17

Foto: från Etsy To Be or Not To Be Shakespeare quote pencils

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

2 tankar på “[mə:ʹtʃəndaiziŋ] shakespearestyle

  1. En av sakerna jag ser mest fram emot med med min Londonresa nästa vecka är att besöka presentbutiken på Shakespeare’s Globe! Det var många år sedan jag var där sist, men då fanns det hur mycket som helst som jag ville ha. Utbudet lär ju inte ha blivit mindre! 🙂

    1. Men åh så avis jag blir! Hoppas du får en alldeles underbar resa!

Kommentarer är stängda.