Tunnelmysteriet Dark

Lotta
Den tyska Netflix-serien Dark är ett hett tips för alla som gillar tunnlar, mysterier och tidsresor. Den rekommenderas också för alla som gillar Stranger Things, men det kan jag inte alls hålla med om. Det finns inga likheter serierna emellan mer än att Dark tidvis utspelar sig under 80-talet. Dark är betydligt mörkare.

Dark är en serie som utspelar sig i den lilla tyska staden Winden och rör sig mellan 1953, 1986 och 2019. Här finns stora skogar, ett kärnkraftverk, familjehemligheter och ett mystiskt grottsystem. En pojke försvinner, sedan ytterligare en, och så återfinns en helt anna pojke. Frågan är inte bara vem som kidnappar barnen eller varför. Frågan är när.

Och det blir ett snårigt mysterium som jag inte har alldeles lätt att hänga med i. Jag får lite ont i hjärnan av komplexa pussel och icke-linjär tid, men det är snarare mitt fel än seriens. Det är suggestivt, mörkt, tidernas obehagligaste vinjett och fantastisk musik därtill. Skådespelarna är också mycket bra och castingen är riktigt lyckad för det ser verkligen ut som att det är samma person som ung och vuxen.

Om du redan sett serien rekommenderar jag den officiella sajten där man kan nörda ner sig ordentligt. Jag har fått en hel del förklaringar till sånt jag inte riktigt förstod. En andra säsong är för övrigt planerad, men oklart när den får premiär.

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →