Kategorier
Kulturkoll

Årets sista vintersöndag

Ja, vecka 8 är enligt den traditionella kalendern årets sista vintermånad. Mars, april och maj utgör årets vårmånader, men vi vet ju alla att i praktiken kan både mars och april ha rätt ostadigt väder och våren kan både komma tidigt och sent.

Hur som helst tänkte jag att jag skulle utnyttja att det än så länge är vinter och fira dagen med att köra en riktig vinterdag. Först drar vi ut i skogen hela familjen för att gå på Mulleskola, fika och dricka varm choklad. Så mycket vinterljus som möjligt. Efter lunch blir det skridskoåkning utomhus. Jag har inte stått på ett par skridskor på åratal och vi får se om jag faktiskt ger mig ut på isen eller låter barnen prova själva med sin pappa i år. Sedan tar vi myssöndag i soffan, ser på film och plöjer böcker då vi drog hem en hel hög med nytt från biblioteket i veckan. När mörkret sänker sig så tänder vi ljus och lagar något riktigt vintergott på rotfrukter och bönor och drömmer om vårens primörer.

Hade det varit mer vinter i Skåne, dvs mer djupsnö, så hade vi nog både åkt pulka och försökt oss på snögubbar och annat men vintern i Skåne är ganska… velig? Vi har både snödroppar och snö i trädgården liksom, men inte tillräckligt för några episka byggen.

Så ser nog min ultimata vinterdag ut och för att verkligen boosta d-vitamin försöker vi hålla oss i ljuset så mycket som möjligt innan jobbveckan drar igång igen. Snart är det vår och vi kommer bara kunna vara mer och mer utomhus. Jag är så tacksam över att bo i ett land där luften är ren och det finns skog och kust och naturupplevelser för att stärka sinnet när vardagen blir lite för mycket buss och höghus.

Denna vecka har vi läst och ljus men också mörker och nu avslutar vi denna vecka och ser fram emot att komma ut ur tunneln, in i en ljusare tid.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.