Sommarplågor, hej hej, sommarplågor…

linje-viktoria

Sommarplågor. Handen på hjärtat, visst tänker ni på Gyllene Tider, Thomas Ledin och Crazy frog? Tack gode gud för att den sistnämnda i alla fall inte blivit en klassiker. Den plågade livet ur mig en hel sommar när jag vikarierade på ett litet bibliotek på landet och barnen som kom och lånade datorerna lyssnade på den låten om och om och om igen när de spelade spel.

Och nej, jag tillhör inte de som blir nostalgiska och plötsligt börjar längta efter gamla hits från 80-talet bara för att solen tittar fram. Ändå är även jag till viss del skadad av reklamen och upprepningen och Thomas Ledin har ändå gjort att bilden av sommar till viss del är skärgård, ljus lättöl och glada vänner i solnedgången. Eller ska vi säga att en viss reklam, för en viss ölsort, med ljudet av Ledins röst i bakgrunden snarare har gjort att den där bilden är återkommande när man tänker sommar.

Men jag längtar verkligen inte efter att sätta på ”Sommartider” eller ens ”När vi gräver guld i USA” när skolavslutningen närmar sig. Då finns det betydligt bättre ”sommarplågor” som signalerar sommar på ett helt annat sätt för mig. Vissa riktigt suveräna låtar och vissa… som kvalat in på listan ändå. Och som kanske har andra kvaliteter. Jag tänker t ex på Las Ketchup med The Ketchup song. Inte tidernas bästa låt direkt, men jag flyttas direkt tillbaka till en sommar då jag och mina studentkompisar repeterade sommarspex i Lund.

För att ge er lite annat att lyssna på under midsommarhelgen än bara Per Gessle så kommer här min sommarplågelista. En mycket selektiv samling låtar som på ett eller annat sätt signalerar sommar för mig. Både gammalt och en hel del nytt. TREVLIG MIDSOMMAR!

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →

2 tankar på “Sommarplågor, hej hej, sommarplågor…

  1. Crazy Frog var en överjefvlig plåga i England när jag bodde där. Och inte bara under en sommar – nej, den började ju som en reklamfilm och fortsatte liksom, i flera år känns det som, varje gång produkten den gjorde reklam för bytte kampanj – men inte låt eller huvudfigur. Fy f-n alltså. Tidningarna skrev till och med om den i flera år, främst om dess lilla snopps vara eller inte vara. Huuuu.

Kommentarer är stängda.