Kategorier
Evenemangskoll Romankoll

Dagens kulturkollotips: Festivalsensommar och Den gröna vägen

anna-top

När jag skriver det här så håller den sista dagen av årets Way Out West på här i Göteborg och den 16 augusti drar Kulturkalaset igång med kultur och aktiviteter överallt i stan. Särskilt konserterna på Götaplatsen kan rekommenderas, de brukar vara helt sagolikt bra. Vad sägs om Miriam Bryant och Göteborgs symfoniker?  Men nu är det ju ändå litteraturfestivalerna som jag allra mest längtar till och i sensommartid är det dags för Crimetime Gotland där de har ett fantastiskt välfyllt program för alla som gillar deckargenren. För mig personligen så passar Louisiana Literature och Sigtuna Litteraturfestival bättre i tid och jag kommer att åka på båda i år. Kanske ses vi?

Som ni kanske minns så deltar Kulturkollo på festivalen i Sigtuna, vi kommer att vara med och bokcirkla Linda Olssons roman En syster i mitt hus på söndagen och samtidigt så pratar vi om den på nätet i Kulturkollo läser. En annan roman som jag läst nu i sommar är Den gröna vägen och jag ser mycket fram emot att lyssna på Anne Enright i Sigtuna. Man liksom bara förstå ju när man läser boken att det kommer bli en spännande programpunkt, jag får helt enkelt ta och skriva lite om boken också så att ni alla blir lika sugna på den som jag.

Anne Enrights nyöversatta roman som kommer på svenska i dagarna är en sådan där bok som nominerats till en mängd fina priser och då blir jag väldigt nyfiken. Jag har läst Den gröna vägen på engelska nu under sommaren och det är en riktigt fin läsning. Det är en roman om en familj på Irland  och man får följa dem från det att föräldrarna träffas till det att modern är änka och barnen vuxna. Romanen börjar i barnens barndom, de är en syskonskara om fyra och de två flickorna och två pojkarna är vana vid moderns nyckfullhet. Livet i det stora huset med den lugna pappa Paddy och den nerviga Rosalynn är oförutsägbart och barnen tyr sig till varandra.  I första halvan av romanen får vi följa de fyra syskonens väg bort från hemmet och i andra halva så handlar det om att komma hem igen, vill man ens det och vad är hemma egentligen?

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Den gröna vägen
Orginaltitel: The Green Road
Författare: Anne Enright
Översättning: Ulla Danielsson
Förlag: Brombergs
Utgivningsår: 2016[/box]

Dagens_liten

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

8 svar på ”Dagens kulturkollotips: Festivalsensommar och Den gröna vägen”

Jag kommer antagligen att besöka Sigtuna litteraturfestival. Jag vill väldigt gärna höra vad Linda Olsson berättar om En syster i mitt hus, som jag fått många funderingar kring. En inte alls så enkel bok som jag först tyckte, den sätter sig fast. Jag hoppas att jag hinner läsa Den gröna vägen och Tio lektioner i manlighet innan festivalen, och Jordad av David Jonstad, i så fall vill jag hinna lyssna på dem också. Som bonus gärna en föreläsning om Mero vego åt folket och Mitt Italien. Jag skulle gärna komma på Kulturkolloträffen med Linda Olsson, men det får bli FB-diskussionen istället eftersom er träff krockar med David Qviströms hållpunkt, och han har inga fler tidpunkter inplanerade.

Så roligt att du kommer till Sigtuna men trist att punkterna krockar. Kanske vi stöter på varandra ändå – vi får hålla utkik 🙂 Den gröna vägen kan jag inte nog rekommendera. Mycket fin!

Ja, det måste vi göra 🙂 Jag håller tummarna för att Den gröna vägen hinner komma i tid, den har jag sett fram mot att läsa. Roligt att höra att du ger den så fint betyg, det lovar gott!

Nu är jag väldigt tveksam till att åka till Sigtunafestivalen, tråkigt nog. Böckerna av David Qviström och Anne Enright kom i fredags och jag kommer få svårt att hinna läsa båda. Jag började med Qviströms Tio lektioner i manlighet, eftersom den har recensionsdatum redan på onsdag. Det vore mycket roligare, och lättare, att vara engagerad i författardiskussionerna om jag gillade böckerna, men jag är inte särskilt förtjust i En syster i mitt hus, och tyvärr inte alls i Tio lektioner i manlighet. Jag kan mycket väl tänka mig att Enrights bok är betydligt mer intressant, men den hinner jag som sagt inte läsa. Så trist.

Enrights roman är underbar! Mycket värd att läsa . Kommentera och diskutera gärna En syster i mitt hus på Kulturkollo läser på FB – extra kul om vi tycker olika om boken där.

Skönt att höra, jag ser fram mot en sådan bok efter den jag läser just nu. Jag har sett fram mot diskussionen på FB, jag tittar in snabbt nu, och sedan i eftermiddag 🙂

Stängt för kommentering.