Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll Romankoll Sakprosakoll

Han är årets stjärna för mig

Linda
Säkerligen kommer det vara någon annan som stjäl uppmärksamheten. En Sofi Oksanen eller en Björn Ranelid eller kanske en Clara Henry eller varför inte Bokmässans omslagspojke Jonas Gardell. För mig är årets stora stjärna ändå Abdellah Taïa.

Förra året hälsade jag på Jonas Hassen Khemiri (tack Johanna), Lilian Thuram (tack igen Johanna) och Yvonne Hirdman (tack min stora käft). Dessutom lyckades jag berätta för Lars Gårdfäldt att han är en stor idol. Han blev överraskad. Hade mina barn varit där skulle de utbrustit i ett unisont “meeeeh, mamma, du är så piiiinsam.” Som tur var befann de sig på behörigt avstånd.

I år kommer jag säkert hälsa på flera författare, men om jag möter just Abdellah Taïa kommer jag troligen att bli totalnervös och försöka anstränga mig för att inte hysterglo. Det handlar alltså inte primärt om att jag inte kan ett ord franska (mer än att be om ett glas rött vin) utan om att han är lite för stor för att jag ska kunna låtsas att jag inte ser honom och definitivt för stor för att jag ens ska våga öppna munnen. Det är inte illa med tanke på hur svårt det brukar vara att få mig tyst.

Vad är det då som är så speciellt med Abdellah Taïa? Han är en riktigt begåvad författare och dessutom någon som skriver om viktiga saker. En författare att beundra alltså. Men det kan han väl inte vara ensam om, kanske ni påpekar lite försiktigt. Och nej, så är det självklart. Men han är en stjärna, om än en (inbillar jag mig) lågmäld sådan. Han är Marockos första öppet homosexuella författare och det är stort och modigt i sig, men mest handlar det om att han är så sjukt bra.

Under Bokmässan deltar Abdellah Taïa i fyra programpunkter. Ett seminarium på lördagen kl 13.00-13.45 i J1, där han samtalar med Johan Hilton, två monterframträdanden på lördag 10.00 tillsammans med Karmele Jaio i monter C 02:03 och på söndag 10.00 tillsammans med Svetlana Cârstean på samma plats. På söndagen signerar han också böcker i Elisabeth Grates monter B 09:08 klockan 12.00. Det är då jag (kanske) kan samla mod, få en bok signerad och stamma något osammanhängande.

Vem är din stjärna på årets Bokmässa?

 

Foto: Laurent Denimal

 

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

3 svar på ”Han är årets stjärna för mig”

Favoritförfattare också hos mig. Tror nog att Ett arabiskt vemod är min favorit, det var den första jag läste och den knockade mig.

Stängt för kommentering.