Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Who Dunnit?

carolina-top

Ja, vem var det som gjorde det? Vem är mördaren, och varför? Det centrala i alla mordgåtor, och det som driver alla deckare framåt. Nu tänker jag vända upp och ned på allt det där och börja i andra änden. Jag tänker göra det mest förbjudna som tänkas kan: avslöja en rad mördare i en enda lång spoilerradda (nä, det är nog inte ett svenskt ord, men det känns bra att skriva).

Fast… (innan ni kommer galopperandes och vill skälla på mig och slå era förstoringsglas i mitt huvud) jag tänker bara berätta vilka mördarna är. Inte vilken bok det handlar om. Har ni läst böckerna känner ni kanske igen dem, och då kan det vara lite kul att se hur många titlar ni känner igen. Men skriv dem för allt i världen inte i kommentarerna! Ej heller kommer jag någonsin att avslöja något facit. Någonsin.

De här Gjorde Det:

-> Det mobbade barnet, som i vuxen ålder ger igen och börjar ta livet av sina mobbare en efter en.

-> Chaplin verkar vara det närmaste den här vidrige barnamördaren har som identitet.

-> Den helt vanlige och o så trevlige grannen, som hamnat i ekonomiska svårigheter.

-> Domaren själv som samtidigt som han skapar ett olösligt mysterium ser till så att ostraffade skurkar till sist får sitt straff.

-> Hushållerskan – eftersom hon inte kunde läsa eller skriva.

-> Det är minsann prästerna som ligger bakom mordet. Inte skulle de dra sig för att ha ihjäl fler heller, bara de kan verka oskyldiga (och dra in kosing till kyrkan).

-> En universitetsdekan! Fast det var nog inte riktigt meningen att det skulle bli ett mord.

-> Aspergillus. Ibland är det enklare än man tror, och visar hur viktig en obduktion kan vara.

-> Det är inte cykelbudet, utan i stället är det den äkte maken som haft ihjäl frun eftersom han upptäckt att hon varit otrogen.

Nå, nu vet ni. Men känns det inte lite… platt utan den omkringliggande storyn? Jo. Alltså kan vi nog konstatera att det trots allt inte är målet som är det viktiga i en deckare, trots att vi frenetiskt bläddrar oss igenom sidorna för att få veta vem?vem?vem? som gjorde det. I stället är det som så ofta vägen som är mödan värd.

 

Bild: geralt, Pixabay

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.