Kategorier
Kulturkoll

Tandläkare vi minns

carolina-top

Jag vet att jag absolut inte borde, att jag borde veta bättre, att jag blir väl omhändertagen där och att… ja, jag VET. Det spelar ingen roll. När jag får det där fönsterkuvertet med kallelsen från folktandvården så känner jag lukten. Hör ljuden. Känner hur det raspar i mina tänder av Den Där Kroken. Jag får helt enkelt kalla kårar. Och jepp – det är ju veckans tema. Och jepp – här får ni alltså en lista på några tandläkare i kulturen jag är så vansinnigt glad över att inte behöva gå till:

1. Willy Wonkas pappa: Dr Wilbur Wonka (Kalle och chokladfabriken)

Han som tvingar in sin son i tandställningen från helvetet.

2. Dr Szell (Maratonmannen)

Ljudet… Kallsvetten… Gaaah!!

3. Tandläkaren som pajar Karius och Baktus fina hus (Karius och Baktus av Thorbjörn Egner)

Denne missförstådde tandläkare som ju egentligen är the good guy medan Karius och Baktus är skurkar och marodörer. Men de som hade byggt så fint…?

4. Steve Martins tandläkare i Little Shop of Horrors

Kommentarer överflödiga.

5. Tandläkaren som håller Nemo fången i ett akvarium på sin mottagning

Säkert en helt oskyldig karl, men Han Håller Ju Nemo Fången?? Medan han liksom bara borrar loss där i bakgrunden? Förfärlig typ.

6. Smeden i Lönneberga

Noga räknat är ju inte smeden i Lönneberga någon tandläkare. Det är ju just det som är grejen. När Lina har tandvärk tar han värsta tången och drar helt sonika ut tandeländet. Utan bedövning, borr eller krok. Fast ännu sämre är väl förstås…

… 7. Emil i Lönneberga

Som ju ivrigt försöker dra ut Linas tand men som inte lyckas med annat än att skrämma henne.

8. Världens värsta tandläkare av David Walliams

Som jag nog inte borde läsa, helt enkelt.

Jag måste nog tillägga att killen jag går till har mjuka händer och ett pedagogiskt sätt, plus att jag egentligen inte har några problem med mina tänder. Nu. Så var det inte när jag var i tonåren. Därav de kalla kårarna, som tyvärr har följt mig igenom livet, hur många mjuka händer och pedagogiska genomgångar jag än möts av inom tandvården. Förlåt, alla mjuka händer. Det är ju inte ert fel.

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

4 svar på ”Tandläkare vi minns”

Eller hur? Grejen var att jag var hos tandläkaren förra veckan (faktiskt!), när jag precis hade lagt in det där youtubeklippet. Och jag hade The Dentist song i huvudet hela tiden under besöket… och blev helt fnissig av det.

Nu får jag bara vänta på hur någon skriver ett inlägg om alla möjliga elaka spetsnästa bibliotekarier som funnits genom kulturen och som hytter med pekfingret och väser “ssschhh!” 😉

Stängt för kommentering.