Kulturkollo möter Jussi Adler Olsen

Jussi Adler Olsen välkomnar oss till bloggträffen och berättar att han tjatat på sitt förlag för att få träffa bloggare eftersom han vet att vi når ut till många läsare och att bloggar har en helt annan målgrupp än tidningsrecensenter. Han läser en hel del bloggar, vilket vi märkte i hur noga han förberett sig. Lotta kände han direkt igen och kommenterade att hon minsann klagat på senaste översättningen. Nu har de bytt översättare! Hans intryck är att de upplevelser och intryck som bloggarna förmenar är direkta och speglar läsarna vilket gör bloggarna trovärdiga på ett direkt och ärligt vis.

Selfies är boken där Rose får lov att ta mer plats, hon utvecklas till en tredimensionell och komplex person. Den är den sjunde delen i serien om Avdelning Q vid köpenhamnpolisen och idén till den föddes när en socialarbetare kom till Jussi och berättade att det finns ett stort antal unga människor som använder försäkringssystemet på ett sätt som i längden inte kommer att fungera. Unga tjejer som inte kan så mycket mer än vara vackra och som tänker att samhället skall försörja dem, i deras värld finns bara mig, mig och mig. Boken har en socialarbetare i huvudrollen och nu får hon sin gruvliga revansch. Missbruk och makt finns med i alla böckerna och eftersom utspelar sig över hela Danmark så kan han skifta miljöer.

I början planerade Jussi Adler Olsen 10 böcker och när han började så hade han en grovplanering, nu när han är på bok 8 så blir det allt svårare att få ihop alla trådarna. Kommande bok handlar om Asaad och de två sista kommer att handla om Carl. På frågan om han faktiskt följt den där planen som han ritade upp 2004 (eller 2005, jag kan ha hört fel) så svarade han att han har fått ändra lite på Asaads berättelse eftersom läget i Syrien har förändrats de senaste åren. Annat som påverkat är att titlar blivit ”upptagna” som till exempel har Paul Auster just kommit med en roman som har en snarlik titel som den tilltänkta kommande boken. Utifrån vad Jussi berättade så kan vi gissa att den kommer att handla bland annat om flyktingfrågan på Medelhavet.

Min egen fråga var kanske inte särskilt spännande men som med alla relationer så måste det ju finnas svackor, tröttnar han någon gång på sina karaktärer? Han svarar så artigt att om det är en tröttsam bifigur så kanske den blir mördad men hans huvudpersoner blir han aldrig trött på, de är som hans familj. Och visst kan han bli irriterad ibland på Carl t ex men tröttnar det gör han aldrig. Nu börjar hans univers bli så stort att det kan vara svårt att hålla koll. Assistenten Elisabeth är den som håller ordning, hon har full koll på casting och location i varje bok så att alla detaljer ska stämma. Särskilt när det också blir filmer så det är ett stort jobb. Hans tre första böcker har kommit som film och han gillar inte alls de tidigare filmerna, numer så engagerar han sig mer i filmatiseringarna så att det inte ska bli fel.

Vad är det då som lockar mest med att skriva böcker? Jussi Adler Olsen svarar att det roligaste i hela processen är att hitta på synopsis utifrån den stora planen som gjordes från början. Då kan han gå loss och vara kreativ. Det tråkigaste är absolut att skriva. Han använder en gammal dator och word perfect 5.1 för att inte bli störd av Internet och annat och skriver mycket intensivt när det närmar sig dead-line. Produktion av hela serien på 10 böcker kommer nog att sluta på 14 och ett halvt år. Han menar att det bästa vore om man skriver tre timmar om dagen och börjar varje dag med att redigera gårdagens text. På så vis kommer man alltid igång, efter redigeringsstunden så är man uppvärmd och kan fortsätta. Det är en stor press att leverera och pressen blir större allt eftersom, han ökar sin ambition hela tiden och vill verkligen skriva något helgjutet. Projektet och han själv kräver hög standard och det vill han fullfölja.

Humor är en viktig del i hans författarskap och frågan är om det tas emot likandant över världen? Humor kan ju vara ganska kulturbunden och han vill inte att t ex Asaads vitsande ska uppfattas stereotypt utan att han ska bara vara Asaad. Visst använder han det också för att hålla läsaren uppmärksamhet och på tårna. Precis som att han lägger in en våldsamhet eller annat för att läsaren inte ska somna så kan han också lägga in ett Asaad-skämt.

Jussi Adler Olsen berättar också att han längtar efter att bli pensionär, då ska han läsa andra deckare som Jo Nesbö. Nu läser han inget sådant utan enbart klassiker som John Steinbeck, humorister som Erlend Loe och dramatik osv. Det han läser kan smyga sig in i hans berättelser utan att han själv märker det och det vill han undvika.

Förstås hade vi kunnat lyssna hur länge som helst, för er som inte hade möjligheten att komma till mässan och höra Jussi Adler Olsen berätta om sina böcker så kan man nu vinna ett signerat exemplar av Selfies här hos oss. Kommentera här på inlägget innan söndag 8 oktober kl 12.00 så kan boken bli din! 

 

20 comments
 1. Jag har läst en bok av honom tidigare. Den var spännande så det är klart att jag vill vara med och tävla om en bok!

 2. Jag är väldigt förtjust i Jussi Adler-Olsen, men precis som med Val McDermid, blir hans böcker ibland lite för otäcka för mig! Jag läser honom på danska, men har inte läst den här boken än och eftersom jag missade honom på mässan, vill jag gärna tävla om en signerad bok. 🙂

  1. Håller med dig om att de är väldigt otäcka emellanåt. Jag brukar lyssna på dem och då är det svårt att skumma förbi de riktigt otäcka delarna. Hade tänkt fråga om hur han tänker kring det explicita skildringarna av missbruk och våld men det blev inte tid tyvärr.

 3. Jussi Adler Olsen är en favorit! Jag har dock lyssnat på alla böckerna så det skulle vara kul att läsa en också!

  1. Jag har också alltid lyssnat, de passar bra som ljudböcker trots att Sauk inte är min favorit. Klart du ska vara med och tävla 🙂

 4. Har faktiskt inte läst någon av hans böcker (+ trodde det var en kvinna) så jag hoppas på tur!

  1. Välkommen med! Serien funkar att läsa fristående men om man vill riktigt komma in i Adler-Olsenuniverum så ska man nog börja från bok 1 att läsa. Det händer en hel de med polisgruppen längs vägen.

 5. Blev så nyfiken på den hör boken. Vill gärna vara med och tävla. Håller tummarna

 6. Hans böcker är riktiga favoriter! Har läst alla i serien utom den här och vill förstås gärna läsa denna också… Så svåra att släppa när man väl börjat läsa!

 7. Har i många år hoppat över Jussis böcker, men började läsa dem i år på rekommendation från en kollega. Är frälst och inne på sjätte boken. De är ju så bra! Så en vinst här hade passat utmärkt.

Comments are closed.