Det goda samtalet – reflektioner efter bokmässan

linje-ulrica

En av de härligaste sakerna med bokmässan är att det finns ett så fantastiskt brett utbud. Alltifrån de stora seminarierna med internationellt kända och bästsäljande författare, till små monter- och scenprogram där debutanter och eldsjälar får göra sin röst hörd. Som besökare är det bara att välja och vraka.

En annan bra sak är att vi här på Kulturkollo är åtta personer med relativt olika intressen och författarsmak, så våra rapporter från mässan täcker ganska många olika saker. Efter de här dagarna finns 19 blogginlägg från mässan (du hittar alla under Bokmässan 2017) och inte mindre än 59 Instagram-inlägg från olika evenemang och möten. Dessutom har flera av oss också skrivit på våra egna bloggar, så det finns många spännande inlägg att läsa.

För egen del har jag märkt att jag detta år har dragits till seminarier och samtal som har handlat om släktkrönikor och familjesagor med dolda hemligheter och också ofta berättelser som handlat om att bryta upp från familjetraditionen och att flytta från sin hembygd. Ett sådant exempel är ett samtal som jag lyssnade på i lördags (Livet på landet – och i staden) mellan författaren Tommi Kinnunen från Finland och Anne B. Ragde från Norge. Båda har skrivit böcker där det finns karaktärer som avviker från den rådande ”normen” i familjen och på sin hemort och tvingats bryta upp och flytta till en större stad för att kunna vara sig själva. Det blev ett fint samtal där de jämförde sina romaner och karaktärer och hittade många gemensamma nämnare. När jag lämnar ett sådant seminarium kan jag känna mig alldeles varm inombords. Det är inte lång stund deltagarna har på sig att förmedla den där känslan eller budskapet och det är härligt när de lyckas. Nyckel till det där goda samtalet är självklart att personerna som ska prata är välmatchade, men det är också viktigt med en riktigt bra samtalsledare. Samtalet som jag nämner här ovan modererades förtjänstfullt av Mats Almegård.

En annan mycket duktig moderator är Yukiko Duke och jag skulle nästan kunna välja seminarium bara baserat på att det är hon som modererar. Ett samtal som hon ledde var det mellan Maj-Gull Axelsson och Anne B. Ragde (ja, igen) i fredags och det handlade om jakten på sanning och upprättelse. Författarnas aktuella böcker hade beröringspunkter i det temat, då de handlar om familjehemligheter som gömts undan och i så mycket präglar karaktärerna. Det var också hon som samtalade med Kjell Westö när jag äntligen fick chansen att lyssna på honom på lördagseftermiddagen. Det blev också ett finstämt samtal om familj (ja, igen) klass och vänskap.

Det är samtal som dessa och alla möten med andra bokälskande personer som jag tar med mig från årets mässa och försöker att inte låta de upplevelserna överskuggas av det mörker som svepte förbi mässan, speciellt under lördagen, och som gjorde att i alla fall jag hade ont i magen och nära till tårar hela dagen.

I dag på eftermiddagen presenterade Bokmässan temat för 2018 och de har valt Mobilisering mot rasism och intolerans som det stora övergripande temat och Fokus på mediefrågor samt Bild och illustration som parallella teman. Nästa års bokmässa äger rum 27-30 september 2018. Det återstår att se om Bokmässan med detta kan locka tillbaka de utställare och besökare de förlorade i år.

Bild: Invigning av bokmässan 2017. Foto av Anna Sigvardsson Högborg.

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →