Och nu blir det svartvitt – eller hur Kulturkollot goes pingvin

carolina-top

Jo, ni vet vid det här laget att vi i Kulturkollot ses IRL några gånger per år och diskuterar fram våra kommande teman? Och att vi då, som gensvar på vinet som bara råkar stå på bordet och ostbågarna som särskilt sätts framför undertecknad, fullkomligt flödar över av kreativitet och bra idéer? Vi kommer på så mycket bra, så mycket bra. Eller i alla fall känns det väldigt smart och bra just då, när vi kommer på det. Sen, när vi sitter hemma framför våra egna datorer och faktiskt ska skriva kloka och smarta inlägg, ja då undrar vi ibland hur det var vi tänkte, då när vi satt där och hade så trevligt. Veckans tema är just ett sånt hur-tänkte-vi-egentligen-tema – vi ska nämligen bara prata om svartvita saker, och kallar därför hela veckan för Black & White. 

Jaha. En hel vecka åt två färger? Hur tänkte vi? Jo! Det finns ju faktiskt Hur Mycket Som Helst som kan kopplas till svart och vitt. Vi kan till exempel prata om… schack? Absolut! En av mina favoritmusikaler! Har lyssnat så många gånger på Chess att jag inte kan räkna dem, och dessutom begåvats med en dotter som älskar musikaler och anser att den svenska versionen av Chess är den som gäller och gärna sjunger delar av den när hon står i duschen.

Eller så skulle vi kunna prata om olika böcker som handlar om pingviner? Det finns massor av bilderböcker för barn där de svartvita rackarna gör allt möjligt kul, som att resa till New York eller bli kompisar med äldre ensamma män, för att inte tala om att de kan bli uppskjutna i raketer av besvikna unga män. Och Katarina Mazetti har skrivit om vanliga människor som ger sig iväg på pingvin-spotting, om man nu inte tycker bilderböckerna räcker.

Ur Polly Dunbars ”Pingvin” som du inte längre kan köpa i affären men absolut hittar på ditt bibliotek. Underbar bilderbokspärla!

Och svart/vit – det är så min son refererar till all film och TV gjord då på stenåldern, alltså pre-70-tal, eller som han så knäckande säger: ”på er tid”. Det finns ju hyfsat många filmer och tv-program i svartvitt, eller hur? Det kanske vi skriver om?

Eller så tänker vi, som vi brukar, ett steg till och tycker att svart och vitt är ett motsatspar, och att vi därför när vi ändå håller på kan skriva om liv och död, ljus och mörker, natt och dag?

Eller… ja, så där kan jag hålla på. Det blir spännande att se vad mina kollokollegor fyller veckan med. Själv måste jag bara avsluta inledningen med ytterligare lite musik, för givetvis kan vi inte ha ett black-and-white-tema utan länka till den här musikvideon? JA, det är den långa versionen på dryga 11 minuter, och JA, där finns lejon och JA, där spelas musik på ”are-you-absolute-nuts?”-nivå och JA, varendaste gång jag har funderat över vad jag ska skriva om det här temat så har Michael Jacksons Black or White dragit igång inne i mitt huvud:

Eller den här. Den här har också kört sig själv på repeat inne i huvudet när jag funderat på black-and-white-grejer, med en Paul McCartney och en Stevie Wonder som tillsammans sitter vid ett piano och ser så… eh… snälla ut:


Välkommen till en svartvit vecka!

 

Bild: Piano av Ali Moradi (CC BY-NC 2.0)

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →