Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll Romankoll

Mina mässmåsten när världen kommer till Göteborg

anna-top

Ett ställe som jag ofta hamnar på under bokmässedagarna är det Internationella torget, på de två scenerna avlöser programpunkterna varandra och de har alltid mycket intressant innehåll. Man blir påmind om att världen är större än Europa och USA, dessutom står alltid ett av mina favoritförlag där på torget. Vill man läsa litteratur från hela världen så ska man kika på Tranans utgivning. Alltid spännande, alltid intressant!

Hassan Blasim, Foto Harri Hinkka
Hassan Blasim, Foto Harri Hinkka

Några seminarier har jag dessutom prickat för som måsten i år. Först av allt vill jag lyssna till Guadalupe Nettel som berättar om sin roman Kroppen jag föddes i. Jag läste den i somras och det är en intensiv barndomsskildring av en uppväxt i Mexico på 70-talet. Jag vill inte heller missa Xiaolu Guo. Hennes roman Jag är Kina är en mycket läsvärd roman om  yttrandefrihet, diktatur och livet som dissident samtidigt som det är en vacker kärlekshistoria. Hassan Blasims texter har jag ännu inte läst men hans framträdande i Babel häromveckan gav mersmak och han presenteras som en av arabvärldens mest spännande författare just nu. Irakisk kristus heter hans novellsamling som nu är aktuell på svenska. Mexico, Kina och Irak är alltså de tre författarnas hemländer, två av dem lever nu i Europa och kan med distans skildra sitt hemland. Jag hade gärna lyssnat till någon afrikansk författare också men jag har inte hittat någon i programmet. Där får jag helt enkelt hålla mig tills Stockholm Literature, dit kommer Binyawanga Wainaina.

Hoppas vi ses på det Internationella torget!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.