Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll

Vem är vem på fantasyminglet?

helena-top

Under lördagens (26/9) fantasymingel får vi möta flera aktuella fantasyförfattare, men vilka är dessa författare kanske ni (likt jag) frågar er (alla är ju inte lika inbitna fantasyläsare som Carolina). Så här kommer en snabbpresentation av dem samt lite länkar för den som vill läsa mer om deras böcker.

Siri3Siri Pettersen

Siri Pettersen föddes 1971 och bor i Oslo. Hennes debutroman Odinsbarn har tilldelats flera debutantpriser i Norge och har ett något ovanligt upplägg då det är människorna som är varelser från myter och sagor och som nog inte finns på riktigt (och inte allehanda varelser som tillhör genren). I dagarna har Pettersen blivit tilldelad Bokhandelens barne- og ungdomsbokstipend, så stort grattis till detta! Vi på Kulturkollo har konfererat om Odinsbarn och det utfärdas en spoilervarningen innan du klickar dig vidare här.

Carolina och Helena har även recenserat boken på sina bloggar. Sist men inte minst kan du se självaste Pettersen berätta om sin bok här.

Laini_4Laini Taylor

Laini Taylor föddes 1971 i Kalifornien och slog igenom med sin trilogi om Önskemånglarens dotter Karou (med det karaktäristiska blå håret). Första delen Mörk ängel kom 2013 och därefter Blod och stjärnstoft och den avslutande delen Gudar och monster har precis nått boklådorna. Om Taylor inte har ändrat hårfärg kommer ni känna igen henne på det rosa håret och här kan du se ett klipp med henne.

Carolina har självklart läst alla delarna: Mörk ängel, Blod och stjärnstoft och Gudar och monster.

Sally Green2Sally Green

Sally Green debuterade 2014 med Half bad – Ondskans son, som Carolina beskrev som emellanåt så otäck att hon hade svårt att läsa vidare (men gjorde det självklart ändå då hon måste få veta hur det gick)Boken hamnade i Guinness rekordbok som den barn- och ungdomsbok som översatts till flest språk innan dess publicering (45 stycken). Nu är Sally Green aktuell med den andra delen i fantasytrilogin: Half bad – Det mörka ödet.

Inte helt förvånande har Carolina läst också en bok av Sally Green: Half bad – Ondskans son. Ni fattar vem av oss som skrek högst i diskussionerna kring fantasytemats vara eller icke vara, va?!

Följer du denna länk kan du se ett klipp där Sally Green pratar om YA.

Jo Salmson_2Jo Salmson

Moderator för samtalet mellan ovan författare är Catharina Wrååk a.k.a Jo Salmson, vilket känns extra kul då bådevi och våra barn älskar hennes böcker (inte minst om drakriddaren och tiggarpojken Tam). Vi på Kulturkollo har tidigare fått nöjet att samtala med Salmson: ”Om Tam och läslusten – ett samtal med Jo Salmson” och bara för någon vecka sedan kunde du läsa om Åsa Ekström som illustrerat böckerna om Tam: ”Kulturkollo möter Åsa Ekström – Sveriges mangadrottning”.

Carolina har självklart både läst och skrivit om en hel del av Salmson böcker: Stjärnstenen och här och Kungen kommer

Det ska bli mycket spännande att se vad som kan hända i ett rum tillsammans med ovan aktuella fantasyförfattare. Men de medverkar på flertalet andra event under Bokmässan:

Siri Pettersen på Bokmässan
Laini Taylor på Bokmässan
Sally Green på Bokmässan
Jo Salmson på Bokmässan

Inbjudan_fantasymingel

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.