Om Tam och läslusten – ett samtal med Jo Salmson

Foto: Stefan Tell

anna-top
anna-200Jag arbetar med läsning i skolan och böckerna om Tam är fantastiska för elever som just börjat läsa lite längre på egen hand. Hur fick du idén att skriva lättläst fantasy? 

Jag har alltid tyckt om att läsa fantasy själv. Men … Var kommer idéer från? Det är inte alltid så lätt att reda ut … Ofta är det ju många saker som samverkar. Jag hade arbetat med böcker för ungdomar under många år. Jag tyckte att det saknades nyskriven fantasy för de unga läsarna. Plötsligt hade jag skrivit en bok färdigt, för första gången i mitt liv – och det var en kortare text. Men egentligen funderar jag inte så mycket över om det jag skriver är lättläst eller inte. Det lättlästa ligger mycket mer i formgivningen än i stil, språk och innehåll. Jag skriver nog allra mest för min egen skull – och sedan är det extra roligt att någon tycker om att läsa! Och det är en extra utmaning att skriva kort. Det blir lite som att skriva poesi, varje ord blir så viktigt.

anna-200Bilderna är en viktig komponent för att skapa motivation och läslust för de barn som jag arbetar med – kan du berätta lite om samarbetet med Åsa Ekström?

 Åsa och jag har jobbat tillsammans i två serier – tio böcker totalt. (Jag har arbetat med andra illustratörer i andra serier.) Det är alltid lika spännande att få se personer och miljöer som bara funnits inne i mitt huvud komma till liv på dataskärmen. Åsa bor ju i Japan, så all kontakt går via mejl. Men det är förlaget som håller ihop allt arbete med boken. Åsa och jag har nästan aldrig direkt kontakt med varandra. Jag skickar min text till förlaget. Den blir satt som på boksidorna, med tomma utrymmen för bilderna. Jag brukar skriva lite om hur jag tänkt att saker och ting ser ut. Förlaget skickar till Åsa – och hon skickar sina bilder till dem.

anna-200Nu kommer en ny serie om Tam snart ut. Hur kommer det sig att du återvänder till Tam? Var det din lust att skriva mer eller kanske läsarnas påtryckningar?

Hm … Det är inte en serie OM Tam, då har du missförstått. Det är en helt fristående berättelse – två böcker – som utspelar sig i samma värld, några år senare. Tam, Indre och drakarna kommer att vara med i handlingen, men de dyker inte upp alls i första boken. Huvudpersonen heter Nea. Hon är fjorton år och hon lever i Hammar, en liten stad högt uppe vid norra gränsen, tillsammans med sin mamma. En gång var hennes mamma drakriddare, och bodde vid kungens slott i huvudstaden Demar. Men det var länge sedan, och nu är det flera år sedan någon av drakarna syntes till. Ingen vet varför de inte längre hjälper till att vaka över gränsen, och skydda landet från klankrigarna som lever på andra sidan bergen.

Ni som har läst hela serien om Tam vet hur det gick till när den nya draken föddes. Men varför finns det egentligen drakar i den här världen? Det är den historien jag velat berätta, lika mycket för min egen skull som för läsarnas. Den nya serien är helt utan bilder, och första boken blir 300 sidor lång, så den vänder sig till lite äldre läsare. Man behöver inte ha läst Tam-böckerna, men den som gjort det kommer att känna igen sig en hel del.

anna-200Fantasyserier och lättlästa faktaböcker om vetenskap verkar ligga ganska långt från vartannat. Hur kom det sig att du bestämde dig för att också skriva faktaböcker?
 Jag älskar vetenskap lika mycket som jag älskar äventyr och fantasi! Och nog finns det många likheter – nog är väl de banbrytande upptäckterna lika spännande och fantasieggande som en bra fantasyberättelse.

anna-200Mängder av barn läser dina böcker och älskar dem. Dina texter får barn över hela landet att vilja läsa. Hur känns det?

Det går nästan inte att sätta ord på. Självklart gör det mig glad! Och så är det fantastiskt att de historier och personer som jag hittat på, får fortsatt liv i andra människors tankar, här i Sverige men också så långt bort som i Kina!

anna-200Har du något boktips som du skulle vilja skicka med till Kulturkollos läsare, vad ska man läsa i vår?

Om man tycker om att läsa längre texter utan bilder så kan ni ju läsa min nya bok, som kommer ut i maj. Och ni har väl inte missat min serie Maros resa, som Åsa ritat bilder till? Jag har varit så upptagen av att skriva, så att jag inte hunnit läsa något av allt det nya, spännande som kommit ut, tyvärr. Men jag har hört att Pax-serien ska vara väldigt spännande.

Hoppas att du fått veta tillräckligt mycket, och känner att du fått svar på dina frågor! Och jag hoppas verkligen att många av dem som läst Tam-böckerna ska tycka att det är lika spännande som jag själv att få veta mer om hur det egentligen gick till när de allra första drakarna föddes – och vad som hände med Tam och de andra ute på Drakön! Men, som sagt, den nya boken är inte en lättläst bok, utan passar för den läsare som orkar läsa tjocka böcker utan bilder – och handlingen är bitvis lite otäck för de yngre läsarna …

anna-200Stort tack för din medverkan hos oss här på Kulturkollo och lycka till med din nya bok. Jag är säker på att den kommer att läsas av många!