Tre O om djur vi gillar

Linda
Jag berättade för grabbarna O om djurveckan för ett tag sedan och vi började prata om alla roliga barnböcker som finns om djur. Dels de för riktigt små barn, som Vem-böckerna där vi får träffa stora och lilla nallen, fågel, katten och många fler. Jag vet helt ärligt inte hur många gånger vi läste Vem blöder? med tusen lär inte stoppa. Stackar fågel får näbben sönderslagen av kanin, som verkligen försöker förklara att det inte var meningen.

Vi läste Konstiga djur, första boken om Jättemyrsloken och Hasselmusen när den var ny och trots att språket ibland är lite för mycket, skrattade vi gott. När nu lillebror O får lyssna till Meningen med livet i skolan, bestämde vi oss för att läsa En annan resa tillsammans för att stilla min och storebrors avundsjuka. Det är än så länge en trevlig upplevelse, ingenting händer, men mycket avhandlats. Det gillar vi.

När vi läste om Nicke Nyfiken hände det desto mer. Favoriten om den busige apan var Nicke Nyfiken på sjukhus, dit han togs efter att ha svalt en pusselbit. Vi läste mer om Nicke än vi tittade på honom då barnen var små, trots att de tecknade filmerna också var bra. Vem kan motstå en söt och busig apa?

Vad är det då som gör att barnböcker kryllar av djur? I artikeln ”Många möss men få råttor”, publicerad i Förskolan, Lärarförbundets tidning för förskollärare, intervjuar Marie Bengts Boel Westin, professor i litteraturvetenskap om just djur i barnböcker. Westin menar att djur är bra för att visa lärorika exempel, visserligen inte människor, men mänskliga och därmed lätta att identifiera sig med. Hon menar att djur som råttor och insekter är ovanliga, men visst finns det några fler än just Fantastiska Wilbur, som visserligen är riktigt bra, men inte så modern.

Två riktigt roliga böcker, som kom lite för sent för att grabbarna O, men ändå fick oss att skratta gott är Masken och Flugan av Elise Gravel. Fantastiska böcker, men fina illustrationer, som är både roliga och lärorika. Här och här kan du läsa smakprov. Är maskar och flugor din grej rekommenderar vi också

Kaniner är populära, enligt Westin och jag kommer att tänka på en riktig klassiker, nämligen Pricken av Margret Rey, som fortfarande håller och är en tänkvärd bok om vem som egentligen är annorlunda och varför vi så ofta delar upp oss i vi och dom. Genom att göra vi och dom i form av vita och prickiga kaniner blir det väldigt tydligt och därmed lätt att diskutera en ganska svår fråga. Det handlar om djur, men också människor. Boel Westin påpekar att det lätt går att byta ut djuren mot pojkar och flickor, vilket också gör att barnen har lätt att identifiera sig med karaktärerna. Hon nämner också boken Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson, om ett marsvin som ger sig av för att dö. Att läsa om döden på detta sätt kan vara en hjälp att hantera svåra händelser.

Den lilla vinner över alla de stora i många sagor och vår favorit var Gruffalon av Julia Donaldson. Faktiskt läste vi den så ofta att hela familjen kunde den utantill. Musen var hjälten som lyckades skrämma bort räven, ugglan och andra hemska ord genom att hota med ett fantasidjur som hen kallar Gruffalon. När detta fantasidjur väl dyker upp blir även denna hiskeliga best rädd för den lilla musen.

Djur är fortfarande kul, men det är läskiga djur som drakar som gäller. Storebror O plöjer bok efter bok av Beast Quest (lite till mammas förtvivlan) och fascineras över alla bestar, som jag hoppas ska få honom att inse att hemskheter inte är så farliga och att böckerna därmed fylla en funktion. Fantasy är genren som gäller och efter Jo Salmsons böcker om Tam och drakarna ser vi alla fram emot hennes nya serie om drakarnas öde, som vänder sig till läsare mellan 9-12 år och där Tam ska dyka upp. Det kan bli ur bra som helst. Första boken, Stjärnstenen, kommer ut i maj.

Det här är våra tips på böcker om djur för små läsare. Har du fler?

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

En tanke på “Tre O om djur vi gillar

  1. Underbar bild! Är det du Linda som har hammaren i högsta hugg :-)))
    Gruffalon är en av mina favoritböcker att jobba kring i de lägre åldrarna, nu har den fått sällskap av En stackars liten haj. Perfekt bok för textsamtal!

Kommentarer är stängda.