Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Små sjuka råttor, hästar och kaniner …

Ibland undrar jag om 1974 var barnprogrammens guldålder? När temat nu är husdjur så kan jag inte ta mig förbi Doktor Krall. Bara genom att lyssna till introt så förpassas jag genom tid och rum till en annan verklighet, den då jag själv var sju år och barnprogram som Vilse i pannkakan, Ville och Valle och Viktor och Tårtan var det som serverades. Klicka på klippet och förflyttas i tiden ni också!

Smådjur funkade hos oss som var sju på sjuttiotalet och verkar funka precis lika bra nuförtiden. Vad är det då med alla de här smådjuren som väcker en sådan känsla i oss?

Vi vill ta hand om, hjälpa och känna oss behövda? Jag vet inte riktigt men jag har märkt genom de många år som jag arbetat med och läst högt för barn i alla åldrar att just kaniner verkar vara ett litet djur som funkar i de flesta barnböcker. För de allra minsta finns Kaninböckerna av Lena Andersson, Ulf Nilsson och Eva Erikssons Lilla syster kanin, Beatrix Potters Sagan om Pelle Kanin och den klassiska Pricken av Margret Rey inte att förglömma. Blir barnen lite äldre så finns Jonna Björnstjernas härliga serie om Den underbara familjen kanin och i börja läsa själv-åldern finns favoriten Oj, oj Ture, en riktig bladvändare och Lin Hallberg har inte bara skrivit om hästar utan också om allehanda smådjur i serien Tiger Anderssons djurskola – på gång är Kaninklubben. Serien Zombiedjur av Sam Hay brukar alltid gå hem hos elever som börjat läsa lite på egen hand och där finns förstås Den osaliga kaninen. Favoriternas favorit bland mina elever på tidigt lågstadium är ändå alltid böckerna om katastroferna med Kaninkatastrofen av Ingelin Angerborn i täten.

Det här är några av mina favoriter, säkert finns det ännu fler fina böcker om just kaniner för de yngre – tipsa oss gärna!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.