Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Dagens kulturkollotips: Älskade pelargon

 

Det här inlägget ska jag tacka Helena och hennes värmlandsinlägg för – pelargonen som inleder inlägget är förstås den vackra Mårbacka som ibland också kallas Sundborn. Den är liksom det svenskaste av svenska blommor och på pelargonmuseet på Orust kan man se exempel på många olika typer av kulturväxten som kom till Sverige på 1700-talet. Från att ha varit de rikas blomma, som odlades i orangerier och växthus, så blev det så småningom allmogens – allas – blomma. Nu finns där många undra olika arter och är man riktigt intresserad så kan man möta likasinnade i Svenska Pelargonsällskapet. Just idag, den 11 augusti håller de en internationell utställning i Landskrona, där kan man också vara med och tävla med sin egen planta. FB-sidan kopplad till Svenska pelargonsällskapets vänner verkar vara ett eldorado för pelargonälskare!

Jag brukar alltid åka till Orust i juni och då är utställningen i full blom, nu i augusti var det lite glesare bland de blommade sorterna men ett besök är ändå att rekommendera. Jag  köper alltid en ovanlig doftpelargon som sedan hamnar i mitt rum på jobbet. Det är ett fint sommarminne, ett barndomsminne som jag bara var tvungen att leta fram var förstås Sagan om den lilla, lilla gumman av Elsa Beskow. I den är pelargonerna så vackra!

 

 

 

 

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.