Den första kärleken

linje-ulrica

Den här veckan pratar vi om kärlek på olika sätt här på Kulturkollo och även hemma har vi haft anledning att prata om kärlek och känslor en hel del på sistone. Mina barn är inte så gamla, bara 7 och 10 år, men det börjar dyka upp funderingar, känslor och situationer som vi så klart vill hjälpa dem med. Vi pratar och funderar tillsammans och självklart tar vi till beprövade hjälpmedel – böcker!

Här är några exempel på böcker som vi gillar att läsa:

I boken Kroppens ABC av Lina Boozon, Eva Emmelin och Linda Madsen står det så här om kärlek:

”När det pirrar i hela kroppen, eller kanske känns varmt och mysigt inuti, så kan det vara kärlek. Fast det egentligen inte går att säga var in kroppen kärleken kommer ifrån, vet alla som tycker om någon hur det känns. Kärlek är ofta en skön känsla men den kan också kännas pirrig och nervös […].”

En bra beskrivning tycker jag! I boken kan man också läsa mer om till exempel gråt som ju tyvärr kärleken också kan orsaka. Och om samtalet tar den vändningen så finns här också texter om till exempel bröst, mens och snippan och snoppen. Det här är en bok som väcker tankar och öppnar upp för samtal – viktiga samtal! De färgstarka illustrationerna av Alaya Vindelman innehåller många härliga detaljer, och i både bild och text är boken inkluderande och normbrytande.

 

Pernilla Stalfelts böcker är ofta mitt i prick och så är även Kärleksboken. Underbart rolig och här får man till exempel recept på kärleksdryck och tips på hur man flirtar.

 

Kärlekskungen av Marc  Eastmond (med illustrationer av Jonas Karner) är skriven på rytmisk rim med finurliga ordvändningar. Den är en ljuvlig bok som handlar om den lilla kärlekskungen som är så olycklig över att människorna inte verkar bry sig om varandra längre. Han tror kanske att all kärlek håller på att försvinna. Men när Lyckoninjan dyker upp förändras allt:

”Kärlekskungen såg på Lyckoninjan där hon stod,
och färgerna kom smygandes tillbaka när han log.
Nu händer det tänkte han, nu känner jag det där,
den tokhärliga känslan man kan få när man blir kär.”

 

En annan bok som vi läst många gånger är Boken om känslor av Per José Karlén. Det är en mer allmänt hållen bok för de yngsta barnen om alla möjliga slags känslor, men också kärlek så klart. Den är enkel och varm, med härliga och roliga illustrationer och dessutom luckor och utvikningsbilder som gör läsningen extra lustfylld.

Bild: pexels.com

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →

4 tankar på “Den första kärleken

Kommentarer är stängda.