Dagens kulturkollotips: Samtidigt i min låtsasvärld

Dagens kulturkollotips är en bilderbok av Lisa Bjärbo med ett riktigt fint mammaporträtt. Jag mste säga att den här har fåt lite för lite uppmärksamhet, tycker jag, i jämförelse med Bjärbos ungdomsbok ”Inuti huvudet är jag kul”. Här hemma har den funkat både för 2-åringen och för 5-åringen och gett upphov till lera spännande diskussioner. Texten är sparsmakad men bilderna talar desto mer.

Vi träffar en mamma till två små barn, som lever ett ganska normalt och kladdigt och kaotisk småbarnsliv. Vart annat uppslag visar vardagen, som inte är så tråkig alltid heller men som småbarnsförälder kan man ändå relatera till att hon drömmer sig bort. För vart annat uppslag visar vad som händer samtidigt, i mammans låtsasvärld. Och där finns plats för alla möjliga trevliga fantasier. Detta är ett koncept jag tänker stjäla kan jag tala om. Och försöka föra över på barnen. När de gnäller över att det är sommar och inte snö, eller att det är vinter och man inte kan bada, eller att de inte är på landet, eller att inga barn är hemma och leker.. då får vi en ypperlig chans att leka ”Samtidigt i min låtsasvärld”. Vi har redan börjat lite när vi läst boken, och samtidigt tror jag att i alla fall äldska killen har fått lite mer förståelse för att mammor också kan tänka och vilja saker. Att mammor tydligen också kan vilja låtsas. Finfin högläsning med andra ord och dagens ypperliga tips.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →