Kategorier
Barnbokskoll Romankoll

Dagens kulturkollotips: Läsning på väg

helena-top
För en storläsare är det svårt att inse att läsning av böcker inte alltid fungerar. Som när man är på bil- eller bussresa till exempel. Det finns ju de som inte begåvats med den där aggressiva åksjukegenen, men den har i alla fall drabbat min familjs bokälskare hårt. En sån himla tur för oss att det finns ljudböcker!

Tioåringen har betat sig igenom nästan hela Spejarens lärling-serien (av John Flanagan, inläst av Tomas Norström) under sommarlovet och jag har lyssnat på Kerstin Thorvalls När man skjuter arbetare, mästerligt inläst av Gunilla Nyroos. Det är finfin läsning också på väg.

Har du lyssnat på något riktigt bra under sommaren? Tipsa gärna i kommentarerna, det finns ju ett läslyssningsliv också efter sommar och semester.

Bilden är hämtad från Pixabay

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

2 svar på ”Dagens kulturkollotips: Läsning på väg”

Sedan utbrändheten har jag nästan helt slutat ”läs-läsa”, det är talbok som gäller för det mesta. Jag lyssnar mycket och ofta, och märkligt nog (eller kanske inte så märkligt egentligen) gillar jag olika böcker när det är talbok. Helst ska handlingen vara förhållandevis ”rak” och så måste det givetvis vara en ”icke-irriterande” uppläsare.
I talboksform mäktar jag med (om det är en bra uppläsare) många böcker som jag annars skulle avfärdat som nästan kiosklitteratur; deckare, feelgood, chicklit…
Men bäst är det naturligtvis när det är bra både innehållsmässigt och förpackat. Vibeke Olssons Molnfri bombnatt är nog den bästa talboken jag hört! Per Anders Fogelströms Stockholmssvit är också underbar som talbok, Moa Martinssons Kvinnor och Äppelträd och Sallys söner, alla Jojo Moyes böcker… Lucy Dillon är en typisk sådan författare som jag skulle ha ratat i bokform, men charmas oerhört av som talbok; första boken av henne jag hörde handlade om en kvinna som fick ärva ett hundpensionat och sedan följde flera andra som var fristående, men som utspelade sig i samma stad. Jag är väldigt svag för sådant, ett café som förekommit i en annan bok, en sur hantverkare som vi kanske från en annan bok, vet just fått sitt hjärta krossat osv osv…

Så många bra tips! Tack! Jag läslyssnade redan innan min utmattning, men inte alls lika mycket som nu efteråt. Och böckerna om Mumin inlästa av Mark Levengood bar mig genom den värsta fasen. Min allra största ljudboksupplevelse är nog annars Torgny Lindgren som läser sin ”Ormens väg på hälleberget”, den är förfärlig och underbar och inläsningen är förstås fenomenal.

Stängt för kommentering.