Kategorier
Novellkoll

God helg med Jeanette Winterson

helena-top

Jeanette Wintersons bok Juldagar är verkligen mer än den utger sig för att vara. Visst finns där 12 berättelser och 12 recept till festmåltider till helgerna, men det är också så mycket mer. 

Novellerna bjuder allt från spökhistorier på övergivna engelska gods till desillussionerade julgrinchar som fångas upp av julens magi. Där finns de ensamma som upptas i värmen och mystiska barn i skyltfönster. Allt helt enkelt, allt man kan önska sig. Och Jeanette Winterson omsluter verkligen läsaren med en speciell sorts värme.

Receptdelen är något helt annat och i ärlighetens namn finns det nog inte på världskartan att jag kommer prova ett enda av de där rätterna. Men det är heller inte det som är grejen. Med recepten följer nämligen mycket personliga små berättelser om upphovspersonerna till maträtterna och deras betydelse för Jeanette Winterson. Jag älskar alltihop, men kanske särskilt att läsa om hennes jular med Ruth Rendell (som tydligen var expert på surkål, hur hon nu hann arbeta upp det kunnandet mellan alla hundratals böcker hon skrev…). 

Det är så lågmält och eftertänksamt och fint alltihop, precis som jag vill ha min julläsning. Och just därför önskar jag er alla ett paket med Juldagar under granen i jul, det är ni värda!

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Juldagar. 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar
Författare: Jeanette Winterson
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utgivningsår: 2017[/box]

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

2 svar på ”God helg med Jeanette Winterson”

Stängt för kommentering.