Kategorier
Novellkoll

Marcelle av Simone de Beauvoir

helena-top
“Man föds inte till kvinna, man blir det” – är ett av Simone de Beauvoir mest kända citat och är hämtat ur Det andra könet (Le Deuxième Sexe, 1949), som är en av feminismens mest centrala verk.

Personligen har jag ingen anknytning till Paris – jag har aldrig varit där och jag läser tämligen begränsat med fransk litteratur. Simone de Beauvoir må vara mest känd för Det andra könet, men hon har även skrivit skönlitteratur och essäer. Hennes första skönlitterära verk, novellsamlingen Quand Prime le Spirituel, består av fem berättelser om en liten krets unga kvinnor i 20-talets Paris. Den skrevs redan 1937, men gavs inte ut förrän 1979. Novellen Marcelle är hämtad ur denna samling och gavs ut först på svenska för fyra år sedan.

Novellen om den unga, intellektuella och högsensitiva Marcelle börjar på ett alldeles underbart sätt:

Marcelle Drouffe var en drömmande, brådmogen liten flicka som redan tio månader gammal visade tecken på en säregen känslighet. ‘När du gjorde dig illa var det inte smärtan som fick dig att gråta’, berättade hennes mor senare. ‘Det var känslan av att världen hade svikit dig.’
Föräldrarna var väldigt måna om henne och hon var så snäll och duktig att de aldrig behövde skälla på henne. Dock fick hon tidigt smak för tårar. När det blev kväll smet hon in under faderns skrivbord eller bakom de tunga gardinerna i vardagsrummet och lät sig fyllas av sorg och natt. Ofta tänkte hon på de fattiga och föräldralösa barn vars livsöden hon hade läst om i guldkantade böcker.

Marcelle är ovanlig på flera vis och har svårt att få intellektuellt utbyte med jämnåriga. Hon börjar studera i Paris och får där kontakt med en grupp som arbetar för social rättvisa. Genom denna grupp träffar hon sin blivande make.

Jag är inte som de andra, tänkte hon passionerat. Hon steg upp, öppnade jalusierna och gick ut på balkongen. Den lila himlen bredde ut sig över Paris som ett krokusfält och den underbara natten fick Marcelles hjärta att slå fortare. Hon tänkte på Madame de Staël, George Eliot och Anna de Noailles. Det var då hennes fantastiska öde plötsligt uppenbarade sig för henne. Jag ska dela livet med ett geni, mumlade hon hänfört.

Marcelle är kristet fostrad och tidens kvinnosyn begränsar henne mycket i äktenskapet där hon hon har svårt med att såväl njuta sexuellt som att sätta sig emot makens allt mer dekadenta levnadsstil. Hon tvingas inse att mannen gift sig endast av ekonomiska skäl snarare än av kärlek. Marcelle låter sig dock inte nedslås i ren Simone de Beauvoir-anda. Novellen behandlar flera olika ämnen såsom jämställdhet, äktenskap och kvinnlig sexualitet och jag drar trådar till instagram-flödets kvinnokamp och kroppspositivism som sker här och nu.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Marcelle
Originaltitel: Le Deuxième Sexe
Författare: Simone de Beauvoir
Översättare: Magdalena Sørensen
Bokomslag: Lina Bodén
Förlag: Novellix
Utgivningsår: 2014[/box]

Foto: Elliot Erwitt/Magnum

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.