Kategorier
Kulturkoll

Dags att möta våren i Paris

Linda
Efter en något onödig och alldeles för sen snöperiod är längtan efter våren stor. För att väcka vårkänslorna på riktigt kommer Kulturkollo den här veckan att göra en kulturell resa till Paris. Extra lyxigt hade det självklart varit om vi hade kunnat besöka staden på riktigt, men att läsa är att resa och det är en sådan resa vi gör den här veckan. En resa till romantikens, modets, konstens och litteraturens värld. I olika tider har Paris varit hem för konstnären och författare som tillsammans försökt att utveckla sig själva och sin konst. Kring förra sekelskiftet var staden en kulturell metropol som erbjöd en miljö att frodas i. Pablo Picasso bodde där då, liksom Henri Matisse och Gertrude Stein. Den senare finnas med i Ernest Hemingways bok En fest för livet, där han beskriver livet i Paris under 1920-talet. Även F. Scott Fitzgerald och hans fru Zelda, samt James Joyce och Ezra Pound tillhörde Hemingways umgängeskrets. Woody Allen låter oss uppleva Paris tillsammans med Ernest Hemingway i filmen Midnight in Paris, men där blandar han in en hel del fantasi.

För den som föredrar film rekommenderar jag varmt boken Filmälskarens guide till Paris av Eva Lindfors, Marie Öhgren och Jannike Åhlund, där det går att söka filmer som utspelar sig i olika delar av staden.  Vår resa genom Paris börjar vid floden Seine och dess broar och öar. Där får vi veta att Amelie från Montmartre går över gångbron Pont des Artes i stilla mak, medan Ann Hathaways karaktär i Djävulen bär Prada stressar över den för att hinna med någon som chefen från helvetet kräver.

Vidare finns områden som Latinkvarteren, Montmartre, Gare de Lyon och det något tråkiga La Defance (där syrran bodde när vi besökte henne i Paris senast) med i den kombinerade turist- och filmguiden. Varje kapitel innehåller kartor och genomgångar av vilka platser som dyker upp i olika filmer. Vill man istället följa en speciell film eller filmkaraktär genom Paris är det bättre att använda filmregistret i slutet av boken. Där hittar du bland andra mina favoriter Bara en nattFrihet – Den blå filmen och Léon, alla gjorde på 90-talet.

Annars är väl kärleksskildringar det som förknippas mest mest Paris. Nu var vår chicklit-vecka förra veckan, men det skadar inte med fler tips i genren. Jag läste nyss Alexandra Potters Love from Paris, som faktiskt också skulle kunna fungera som guidebok. Vi vandrar med huvudpersonen Ruby genom staden i en kärleksskildring som för hennes del mest handlar om saknad, men som också skildrar sann kärlek. Romantik och Paris finns också i supersöta Anna och den franska kyssen av Stephanie Perkins. Kärlek, mystik och en hel del flanerande finns i den store parisskildraren Patrick Modianos Nätternas gräs.

Jag hade kunnat fortsätta hur länge som helst, men nu får det räcka. Vi har en hel vecka framför oss att frossa i den franska huvudstaden.

Bienvenue à Paris!

 

Photo by Léonard Cotte on Unsplash

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

4 svar på ”Dags att möta våren i Paris”

Stängt för kommentering.