Kategorier
Barnbokskoll Evenemangskoll Kulturkoll

En festival om bara barn- och ungdomslitteratur, går det?

linje-viktoria

Malmöfestivalen i all ära men den festival längsmed Sydkusten som jag har besökt flest gånger de senaste 10 åren är faktiskt Litteralund, festivalen i Lund där man firar barn- och ungdomslitteraturen med fest och mässa. Har ni varit där? Oftast har jag gått på konferensprogrammet som har sportat kändisar som Cornelia Funke, Darren Shan, Anthony Horowitz, Gareth P Jones och svenska mästare som Barbro Lindgren och Georg Riedel. I år kommer bl a Meg Rosoff och Kitty Crowther.

Varje år har det varit lika spännande att se vad programmet skulle innehålla, till de bestämde sig för att göra om konferensen till en biennal. Numera är det alltså bara vart annat år man kan träffa kollegor på workshops och föreläsningar, men den offentliga festivalen har fortsatt som vanligt. Eller nåja, man har flyttat hela schabraket till våren också sedan några år tillbaka.

I år är det dock biennal-år och konferensprogrammet ser lovande ut även om jag inte kommer att gå pga föräldraledig. Konferensen inleds med att läsambassadören Anne-Marie Körling pratar om långsiktigt läsande. Den bästa invigningstalare jag kan minnas från de gångna åren är däremot Martin Ingvar, hjärnforskaren, som höll ett episkt fantastiskt tal till läsningens lov. Jag önskar att det fanns inspelat. Jag har ingen aning om vilket år det var.

Mest speedad genom åren måste nog ovan nämna skräckförfattaren Darren Shan få pris för. Han pratade så snabbt, gick så fort fram över scenen och frågade folk frågor som de helt enkelt knappt hann svara på. Och charmigast, alltså, föreställ er en hörsal full av bibliotekarier och svensklärare och en lågmäld Jonas Hassen Khemiri längst fram…

Det offentliga programmet blir det premiär för i år här hemma. Vi har inte riktigt haft anledning att gå tidigare men då 4-åringen plötsligt kommit in i en slukarperiod så kanske blir det teater eller sagostund, kanske blir det filmvisning.

Nu har ju Malmö även fått sin egna litteraturfestival, men jag tror nog att Lund håller ställningarna på barn. Och ungdomsfronten. Det är trots allt Sveriges största barnlitteraturfestival.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”En festival om bara barn- och ungdomslitteratur, går det?”

Stängt för kommentering.