Här är jag #dennadagenbok

 

Jonathan Safran Foers nya roman Här är jag är en tegelsten som gör allt det där som en bra roman skall göra. Den underhåller, ifrågasätter och speglar samtidens allra svåraste frågor. Här är jag, det säger Abraham i moseboken när Gud ber honom offra sin son, Här är jag, det säger Moses när han tar emot stentavlorna med de tio buden och det finns en religiös fond genom hela romanen. Foer ställer oss frågan ”när och för vem skulle du förutsättningslöst ställa upp”?

Bered er alla på att stiga in i en roman som skulle kunna vara en Woody Allen-film, det är en dialogburen text och det pratas och pratas och pratas så att man närmast blir matt. Trots de många enradingarna som levereras á la sitcom så finns där en mycket allvarlig och djupt existentiell grundton i den här romanen. Det handlar om den den judiska identiteten, konflikten Israel/Palestina och behovet att på nytt definiera vem är jag. Hur ska jag kunna förvalta det jag fått att vårda?

Snart kommer Safran Foer till Sverige och då kan man lyssna till honom den 19 augusti i Göteborg och  den 21 augusti i Stockholm. Säkert kommer det en hel del att läsa om hans författarskap på kultursidorna också om man är sugen på att veta mer om både roman och författare. Det kan nog vara så att man antingen gillar romanen väldigt mycket eller inte gillar alls, för mig var det här perfekt sommarläsning! 

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →